En inspirationsblogg med motiv hämtade ur ett unikt bildarkiv.

Ett kreativt och inspirerande bildurval för dig som är journalist, författare eller formgivare.

Melodifestivalen premiär i Karlstad den 3 Februari 2018.

  • 164024_herreys

164024_herreys

Höjdpunkten för alla Sveriges schlagerälskare är melodifestivalen. Att tycka och rösta i tv-soffan medan showen pågår och följa den dramatiska upplösningen och se vem som vinner. Det är framgångsreceptet för följetongen Melodifestivalen. Med första deltävlingen i Karlstad den 3 Februari turnerar festivalen runt i Sverige med finalen på Friends arena i Stockholm den 10 Mars.

Årets var 1984 och vinnare är… Herrys. De tre bröderna Per, Richard och Louis Herrey segrar i den svenska Melodisfestivalen den 25 februari 1984 med bidraget Diggi loo diggi ley. När den internationella Eurovisiontävling avgörs den 5 maj samma år segrar gruppen även där med 145 poäng, för Irlands Linda Martin som fick 137 poäng.

Fakta om låten. Texten handlar om en kille som går omkring och är lycklig över att han plötsligt fått ett par gyllene skor. The brittiska dagstidningen The Times har utsett melodin till historiens roligaste eurovisionsbidrag. Bröderna uppträdde i kängor som de spayat med guldfärg.

Före och efter 1984. Carola Häggkvist segrade 1983 med melodin Främling. 1985 vann schlagerveteranen Kikki Danielsson med låten Bra vibrationer.

Att illustrera melodifestivalen är inget problem. När du söker på artisterna eller fenomenet melodifestivalen på www.sjobergbild.se hittar du alla bilder du behöver. Klicka här för att komma direkt till bilderna på temat Melodifestivalen.

Taggar:

Vasaloppet. En svensk klassiker.

  • Vasaloppet Sjöberg bildbyrå

En bildskatt bland bildbyråer

Vasaloppet arrangeras den 4 Mars 2018. Återigen tävlas det om förstaplatsen i den nio mil långa skidtävlingen. Sedan 1922 har åskådarna längs sträckan mellan Sälen och Mora sett många kända ansikten i skidspåret.

Vasaloppet är världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor. Mer än en miljon människor har deltagit i något av Vasaloppen sedan starten 1922. Enligt historien är Vasaloppet till minne av Gustav Vasa, som flyende från danskarna skidat de klassiska milen, fast i fel riktning… De två dalkarlarna Lars i Kättilbo och hans vän Engelbrekt, som ville förmå den kommande kungen att stanna och slåss,  hann upp Gustav Eriksson i Sälen.

Priserna betyder mindre. Vasaloppets drottsmän och kvinnor är ofta blygsamma och ödmjuka inför segrar och framgångar. Den legendariske Umeå åkaren Arthur Häggblad sa: Det är inte  dyrgriparna som gläder mig mest. Största behållningen är vetskapen om att ha vunnit över sig själv. Den psykiska ansträngningen är om möjligt värre än den fysiska.

Egentligen två segrare i Vasaloppet den 11 Mars 1928. Sven Utterström och ”Särna” Hedlund åker sida vid sida mot målet. De korsar mållinjen i Mora samtidigt till stor förskräckelse för kranskullan. Dött lopp ansåg de själva, men en segrare tycktes behövas koras och måldomarna tyckte att Hedlund var först. Utterström och Hedlund löste emellertid frågan själva i efterhand. Deras guld och silvermedalj sågade de itu, och lödde ihop med den andres hälft. (källa Bertil Jihde Året Runt nr 5 1948).  Klicka här för att se bilderna från Vasaloppet.

Taggar:

Jubileumsåret Ingmar Bergman 100 år.

  • Retro Bergman

Retro Bergman

Jubileumsåret Ingmar Bergman 100 år.

Den 14 Juli 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. Han är en av de mest internationellt kända konstnärer Sverige haft genom tiderna.  Filmregissörens hundraårsjubileum 2018 uppmärksammas med festivaler, utställningar, föreställningar mm.

Regissören Ingmar Bergman under inspelningen av långfilmen Musik i Mörker.

Bilden visar skådespelarna Birger Malmsten och Mai Zetterling som får instruktioner av Ingmar Bergman inför tagningen.  Platsen är Centrumateljéerna på Gärdet i Stockholm. Fotograf KG Kristoffersson är på inspelningen och gör ett bildreportage under inspelningen  December 1947.

En legendarisk svensk fotograf 100 år. KG Kristoffersson skulle likt Bergman fylla 100 år 2018. Vi uppmärksammar fotografens 100-års jubileum. Det är få förunnat att till eftervärlden lämna efter sig en sådan bildskatt som hans digra bildarkiv är. Läs mer om KG Kristoffersson.

Du finner många klassiska Bergman bilder i www.sjobergbild.se. Klicka här för att se bilderna på Ingmar Bergman.

Taggar:

Monica Zetterlund

  • Monica Zetterlund

Monica Zetterlund

Därför firas påsken.  Det är inte alla som tänker på att påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret. Det firas till minne av att Jesus led, dog och återuppstod för att den troende människan skulle bli förlåten sina synder och få ett evigt liv.

Den vanliga Svensson.  Under påsken knackar det ibland på dörren. Där står barn som klätt ut sig som påskkärringar och ber om godis eller en slant eller båda. Påskäggen målas och påskriset pryder hemmet utanför eller inne. Klicka här för att se bilder på temat påsk.

Förr skickade man påskhälsningar.  Med ett vackert påskkort skickade man ofta en hälsning till vänner och bekanta. En sedvänja som hållit i sig nästan in i 2000-talet, men som numera är rätt sällsynt att få. Dock är de vackra påskkorten ytterst sevärda, och motiven vackra. Klicka här för att se bilder på nostalgiska påskkort.

Jazzdrottningen Monica Zetterlund. Hon beskrevs av Tage Danielsson som ”Ett lingonris som satts i cocktailglas. En blond negress från Värmlands huldraskogar” Som ung och talangfull sångerska i 1950-talets Stockholm blev hon snabbt favorit på danspalatset Nalen. Det är i år 2017 50 år sedan det legendariska nöjespalatset stängdes 1967.  Framgångarna fortsatte och hon arbetade med alla stora personligheter, Povel Ramel, Olle Adolphson och HasseåTage mfl. I den sistnämnade duons sällskap medverkade hon i revyer och i filmer som än i dag är sevärda.

Folkkär blev hon när hon medverkade som pigan Malin i tv-serien Söderkåkar som hade tv-premiär den 6 november 1970. Här fotograf KG Kristofferssons vackra bild på sångerskan och skådespelerskan som leende mot kameran håller ett stort påskägg och pyntad med påskliljor. Född 1937, och skulle i år 2017 fyllt 80 år. Klicka här för bilder på Monica Z.

Taggar:

Svenska personligheter ur arkivet.

  • Sjöberg bildbyrå

Sjöberg bildbyrå

Mer eller mindre kända svenskar.

Ur flödet av bilder har jag valt ut några bilder på personer som många känner igen och som många inte känner igen. Ihågkomna och bortglömda, i rampljuset och i skymundan. Det är ödet som drabbat många kända personer. Ett livs gärning som uppskattades av många då, är nu en knapphändig uppgift på Wikipedia.

Zarah Leander. Den karismatiska divan som långt efter sin död fortfarande fängslar med sitt livsöde. En sångerska och skådespelerska som än idag får författare att frossa i hennes liv och karriär. Bilden från ett ovanligt uppträdande i Hylands hörna 1962. Klicka här för bilder på henne.

Olsson med skägget. En skåning som vid sekelskiftet var med och skapade den första studiecirkeln. En helnykterist och utbildningsivrare. Bilden tagen av KG Kristoffersson visar honom till höger på Scalateatern i Stockholm 1947 där han hälsar på dåtidens imitatör Lasse Krantz. Klicka här för bilder på honom.

Moa Martinson. Ständigt aktuell och omdiskuterad. En av de mest kända av proletärförfattarna. Personer från en arbetarklass som genom vilja och kunskap spred budskapet i böcker och noveller. En förebild för många. Här på sitt torp i Sorunda söder om Stockholm där hon bodde till sin död. Klicka här för bilder på henne.

Oscar Lindberg. Den svenska tonsättare och upphovsmannen till orgelstycket Gammal fäbodpsalm 1936. En organist och en av grundarna av Föreningen Svenska tonsättare och ledamot av den Kungliga musikaliska akademien. Bilden från 1941 tagen av KG Kristoffersson där han i sitt hem spelar på sin egenbyggda orgel. Klicka här för bilder på honom.

Greta Garbo. Förmodligen en person det skrivits mest om i sällskapet. En ung skådespelerska som snabbt fick nog av rampljuset. Hon fängslade en hel filmpublik då mediet film hade en dominerande roll. En omvittnat mystik vilar än över hennes namn och lockar till läsning. Här i den klassiska svenska långfilmen Gösta Berlings saga efter en roman av Selma Lagerlöf. Klicka här för bilder på henne.

Sven Salén. Redan i tonåren en skeppsredare. Genom åren en ytterst framgångsrik redare och grundare av Salénrederierna. En företagsledare som likt andra skapat sig sin framgång genom sin egen kunskap och vilja. Här på sitt kontor på Styrmansgatan 4 i Stockholm. Den vackra modellen av hans fartyg Atlantique står i en glasmonter i bakgrunden. Klicka här för bilder på honom.

Historia i bilder. Verkligen en sanning. Men det är inte genom trolleri som bilder finns kvar än idag. Vi älskar bilder och bidrar i hög grad till att bevara svenskt kulturarv genom att förvalta våra fotografers bilder. Många gånger motiv som är unika.

Taggar:

Sjöberg Bildbyrå firar Anita Lindblom 80 år!

  • Sjöberg Bildbyrå

Sjöberg Bildbyrå

En av Sveriges populäraste schlagerartister fyller 80 år den 14 December.

Anita Lindblom började sin karriär på Scalateatern i Stockholm på 1950-talet och medverkade i revyer och i filmer.  Hon hade stora framgångar på topplistorna på 1960-talet med Minns du den sången, Kring de små husen i gränderna vid hamnen mfl. En av Sveriges populäraste schlagersångerskor under 1960-talet. Hon fick fina lovord för sin roll i filmen Rännstensungar från 1974.

Löpsedlarnas Anita. Hon toppade löpsedlarna i samband med hennes stormiga äktenskap med boxaren Bosse Högberg och när hon flydde Sverige för sina skatteskulder. Hon är sedan länge bosatt i Frankrike.

Sånt är livet. Refrängen ”sån’t är livet” med dess fortsättning ”så mycket falskhet bor det här” blev den signatur man alltid associerar till Anita Lindblom.   Klicka här för att se bilderna på Anita Lindblom.

Taggar:

Sven-Bertil Taube sjunger Evert Taube.

  • En bildskatt bland bildbyråer

En bildskatt bland bildbyråer

Sven-Bertil Taube, 83 aktuell på Dramaten.

Premiärföreställning. Den 1 December 2017 ställer sig Sven-Bertil Taube åter på Dramatens stora scen. Han framför sina egna tolkningar av sin far Evert Taubes melodier. Föreställningen heter Så länge skutan kan gå.

En folkkär artist.  Sven-Bertil blir åter aktuell på Dramaten den 24 Mars 2018.  Den 24 Mars 2018 har Ronald Harwoods Påklädaren premiär på stora scenen. Sven-Bertil Taube gör rollen som den åldrande skådespelaren Sir John. Krister Henriksson gör rollen som påklädaren Norman.

Sven-Bertil Taube i Hylands hörna. Här en bild från 1965 på Sven-Bertil som uppträder i den klassiska Hylands hörna. Simon Brehm leder programmets husband.  Ett folkkärt tv-program som fick svenska folket att bänka sig framför tv-apparaterna. Lennart Hyland var programledare.  Klicka här för att se våra bilder på Sven-Bertil Taube.

Taggar:

Svenska kungafamiljen.

  • Sjöberg bildbyrå en av Sveriges största bildbyråer

Sjöberg bildbyrå en av Sveriges största bildbyråer

Julfotografering 1984.

Ett tillfälle för den svenska kungafamiljen att visa upp sig för den församlade pressen. Finklädda och glada sitter de i soffan tillsammans och skrattar. Kronprinsessan Victoria i juligt röd klänning med mamma Silvia vid sidan. Prins Carl Philip apar sig något och Prinsessan Madeleine sitter tryggt i pappa kungens knä.

Victoria 40 år 2017.

Född den 14 Juli 1977, fyllde hon i år 2017 40 år. När hon föddes tilläts endast manlig arvsrätt till tronen men efter en grundlagsändring blev hon Sveriges kronprinsessa. Victoria gifte sig med Daniel Westling den 19 Juni 2010. De har två barn, dottern Estelle född 2012 och sonen Oscar född 2016.  Klicka här för att se ett urval av bilder på kronprinsessan Victoria.

 

Taggar:

Snöröjning, ett hästjobb.

  • Sjöberg Bildbyrå en bildskatt bland bildbyråer

Sjöberg Bildbyrå en bildskatt bland bildbyråer

Vinter i Stockholm på 1920-talet.

Ett ploglag röjer snö på en Stockholmsgata efter ett snöfall.  Fyra förspända draghästar framför plogen som effektivt forslar snön från gatan. En kusk som går bredvid går med tömmar och styr de främre hästarna. En kusk sitter på plogen och hanterar det bakre paret hästar. Längst bak en man som manövrerar plogen i riktning och höjd. Ett effektivt med ålderdomligt sätt att röja snö som på 1930-talet skulle ersättas av maskiner.

Hästen försvinner från gatorna. Vid tiden var hästar ett vardagligt inslag i gatubilden men med personbilens intåg, minskade antalet hästar och försvann nästan helt på 1950-talet. Redan 1916 avskaffades de hästdragna brandfordonen i Stockholm (separat inlägg).

Klicka här för att se bilder på hästar förr i tiden.

Taggar:

En dåtida världsnyhet. Prinsessan Astrid död i bilolycka.

  • Sjöberg en bildskatt bland bildbyråer

Sjöberg en bildskatt bland bildbyråer

Prinsessan Astrid. Svensk prinsessa född 1905, död 1935.  En av Prins Carls tre döttrar.

En prinsessas uppväxt. Hennes uppväxt var präglad av god uppfostran och skolning i både språk och hushållskunskap. Hon gick tillsammans med sin syster prinsessan Märtha på Jenny Åkerström-Söderströms hushållsskola. Det blev också upphovet till kokboken Prinsessornas kokbok. I boken fanns en grön tårta som prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i. Denna kom senare att kallas Prinsesstårta. 

Systrarna gifte sig alla med kungligheter. Prinsessan Märtha med kronprinsen och sedermera kungen Olav den V av Norge. Margaretha gifte sig 1919 med den danska prins Axel. Prinsessan Astrid gifte sig 1926 med Belgiens kronprins Leopold.

Tragedin. Under en gemensam bilutflykt den 29 Augusti 1935 körde deras bil av vägen och Astrid kastades ur bilen och dog. En händelse som vid tiden uppmärksammades stort då Astrid var väldigt omtyckt. Sorgen var stor i Sverige och i Belgien och begravningen som ägde rum den 3 september 1935 följdes av tusentals gråtande Brysselbor.

Klicka här för att se bilderna på prinsessan Astrid.

Taggar:
css.php