En inspirationsblogg med motiv hämtade ur ett unikt bildarkiv.

Ett kreativt och inspirerande bildurval för dig som är journalist, författare eller formgivare.

Fred 1945

 • Fred Kungsgatan 1945

Sjöberg Bildbyrå

Stockholm den 7 Maj 1945

Fred äntligen. Tyskland har kapitulerat och människor firar att det nu råder Fred i Europa och Andra världskriget är slut. Stockholms gator är fyllda med firande människor, gamla som unga, som nåtts av det glädjande beskedet, och dekorerat sig med nordiska flaggor. Här på Kungsgatan i centrala Stockholm där klassiska scener utspelar sig när folk från kontoren i husen som kantar gatan kastar papper och tömmer sina papperskorgar i hyllningsyran. En av vår tids enskilt största händelser.

Fotograf Kristoffersson

75 år efter händelsen är fotograf KG Kristofferssons bilder från dagen åter aktuella. Han var förstås på plats den här dagen och hans bilder finns bevarade. Till skillnad från många andra fotografer från den tiden så finns hans bildarkiv kvar. En bildskatt från en tid som var. Här kan du läsa mer om Kristoffersson

En som var med

Min far som bara var elva år vid tiden kommer ändå ihåg hur det var den här dagen. Han och min farmor var på Kungsgatan. Han minns mängden av människor och ljudet av dem som ekade mellan husväggarna. Många sjöng. Den då rätt nya kvällstidningen Expressen får anses ha gjort ett av sina största scoop den här dagen. Det sägs att tidningen var först av alla att få med nyheten om freden i tidningen och på sina löpsedlar.

Tidslinjen

Behöver du inspiration och vill se igenom hur vi illustrerat åren som passerat förbi? Följ tidslinjen och fascineras. www.sjobergbild.se/historia

Fler motiv. När du letar bilder till din tidning, bok eller hemsida, besök www.sjobergbild.se och botanisera bland alla nya och historiska bilder. Du blir inte besviken över urvalet. Och skulle du behöva hjälp med bildsökandet, skriv en rad så får du snabb hjälp.

Du kan också följa vår Facebook-sida http://facebook.com/sjobergbild, Instagram: http://instagram.com/sjobergbildbyra vårt Twitter flöde: http://www.twitter.com/sjobergbild

Taggar:

Elvis Presley 85 år

 • 191868
 • 191867
 • 138995
 • 203158
The King

Tvillingarna Presley

Strax efter lunch den 8 januari 1935 föddes Elvis Presley, och hans tvillingbror. Hans identiska tvillingbror Jesse Garon Presley skulle dock få ett mycket kort liv. Endast sex timmar. Begravningen hölls dagen efter på Priceville kyrkogård i staden Tupelo i delstaten Mississippi. Sömmerskan Gladys Smith Presley och småbrukaren pappa Vernon hade dock sin andra son kvar i livet, Elvis Aron. De skulle under de närmaste tjugo följande åren leva som en rätt vanlig amerikansk familj. Fattiga men stolta. Elvis mamma tyckte att han var det mest fantastiska som hänt henne. Fastän familjen var fattig och levde ett enkelt och arbetsamt liv, blev hans uppfostran god. Elvis fick lära sig att vara artig och väluppfostrad. Genom hela hans liv och karriär präglade uppväxten honom som en skarp kontrast till den nyväckta sexsymbol han blev. Kyrkan och familjens gudstro ledde honom senare till musiken. Elvis mamma har berättat om hur han hoppade ur hennes knä och ur kyrkbänken för stt springa fram till kyrkokören vid altaret. Där stod han, för liten för att sjunga men stor nog för att känna och röra sig till rytmen av gospelmusiken. Elvis har senare sagt att inspirationen till hans för tiden rätt utmanande rörelser på scenen, fick han från kyrkans pastor som han sett dansat hänfört, ibland på kyrkans piano.

Elvis the Pelvis

Musiken fann Elvis

Det skulle dröja tills Elvis fyllde 12 år innan musiken fann Elvis. Ja så kan man nästan tolka det när Elvis fick en gitarr i födelsedagspresent istället för den dyra cykeln han egentligen hade önskat sig. Inom ett par månader hade Elvis lärt sig några gitarrackord på egen hand, och började härma populära artister som Roy Acuff, Ernest Tubb och Jimmie Rodgers. När Elvis var 13 år var pappa Vernon utan arbete och familjen utan pengar. Med det som rymdes i bakluckan på familjens Plymouth årsmodell 1939, flyttade familjen Presley till Memphis.

Presley Elvis

I Memphis

I sina tidiga tonår var Elvis mycket blyg och hade inga vänner. När han sedan blev lite äldre blev hans tonårsuppror att ha lång hår när alla andra hade kortklippt. Elvis valde klöder med gälla färger, mest rosa och svart. Han började synas och var populör bland tjejerna. I övrigt gjorde Elvis inte särskilt mycket väsen av sig. Han utmärkte sig inte i skolan, han jobbade extra för att tjäna pengar. Visst, han kunde spela gitarr, men det kunde också många andra tonårskillar.

Elvis Aron Presley
Elvis Presley

Kanske en lycklig slump?

När Elvis gått ut skolan fick han jobb som lastbilschaufför. Kanske det var en lycklig slump att han under en av sina körningar passerade Memphis recording service. Ett ställe där man själv kunde få köpa en inspelning av sin egen sång och musik. Antingen för att ha själv eller för stt ge bort. Fyra dollar kostade det för två sånger, och Elvis bestämde sig för att göra en inspelning och ge bort till sin mamma på sin födelsedag. My Happiness. En melodi av hans favoritgrupp, The Ink Spots blev den ena melodin . That´s when the heartache begin, den andra. Elvis spelade själv gitarr till båda. Vad hans mamma tyckte om födelsedagspresenten vet ingen, men besöket i inspelningsstudion ledde Elvis vidare i musiken, men inte direkt. Han fortsatte köra lastbil och på kvällarna studerade han till elektriker. Familjen Presley hade det fortfarande fattigt. Pappa Vernon packade förgburkar i en fabrik och hans mamma tog tillfälliga jobb när hon kunde samtidigt som hennes hälsa inte var den bästa. Kanske Elvis kände sitt ansvar att bidra ekonomiskt men livet och vardagen fortsatte sin gilla gång. Det skulle dock visa sig att skivinspelningen Elvis gjorde åt sin mamma banade vägen för hans kommande karriär. Bakom den till synes enkla inspelningsstudion i Memphis låg ägaren, skivbolaget Sun record company. Startat av Sam Phillips. En skivproducent och talangjägare som drömde om att en dag hitta den rätta artisten. Elvis gjorde några månader senare en ny skivinspelning och Sam Phillips lyssnade. Det fanns en talang och han var imponerad av Elvis men Phillips hörde ännu inte det han letade efter. Det var inte förrän Phillips parade ihop Elvis med den unga gitarristen Scotty Moore som saker började hända. Efter en repetiton i Sun records studio satt de två och spelade tillsammans, melodin var That´s all right, mama. Phillips som hörde dem från kontrollrummet rusade ut och frågade vad de höll på med. Vi vet inte blev svaret. Ta reda på det då sa Phillips och det snabbt. Och gör det igen så jag får spela in det. Där och då insåg ingen av dem att det skapades historia i den lilla skivstudion i Memphis. Resultatet blev Elvis första skiva. En kombination av countrymusik och blues som skulle kallas Rockabilly.

Elvis Presley for president

Om bara inte fanns

Det finns bara ett fåtal personer i världen som gjort ett sådant avtryck i historien som Elvis Presley. Den blyge och mycket artiga pojken som växte upp att bli världens största artist genom tiderna. Som så många andra artister fastnade Elvis i missbruk och dog i sviterna av det den 16 augusti 1977, endast 42 år gammal. Vem vet vad han kunnat uträtta och bli om han fått leva vidare. President?

Tidslinjen

Behöver du inspiration och vill se igenom hur vi illustrerat åren som passerat förbi? Följ tidslinjen och fascineras. www.sjobergbild.se/historia

Du kan också följa vår Facebook-sida http://facebook.com/sjobergbild, Instagram: http://instagram.com/sjobergbildbyra vårt Twitter flöde: http://www.twitter.com/sjobergbild

Fler motiv. När du letar bilder till din tidning, bok eller hemsida, besök www.sjobergbild.se och botanisera bland alla nya och historiska bilder. Du blir inte besviken över urvalet. Och skulle du behöva hjälp med bildsökandet, skriv en rad så får du snabb hjälp.

Taggar:

Barbro Alving. Signaturen Bang.

 • Barbro Alving Sjöberg Bildbyrå
Barbro Alving Sjöberg Bildbyrå

Barbro Alving, 1909-1987, journalist och författare, signaturen Bang. Här med sin partner Loyse Siöcrona 1950.

 

Barbro Alving. 1909-1987. En svensk journalist och författare som under de klassiska signaturerna  Bang och Kärringen mot strömmen skrev innerligt, och blev oerhört omtyckt av Svenska folket. Som krigsreporter reste hon  till Finland och Spanien för att vara på plats och rapportera. Endast nitton år, fick hon arbete som reporter på Dagens Nyheter, där hon arbetade till 1959.

Hon var en kvinnlig pionjär och feminist i en starkt mansdominerad tidningsvärld. Trots det skapade hon sig en plats i historien som en orädd, begåvad och driven journalist. Barbro Alving var heller inte rädd för dåtidens omvärld och åsikter om ogifta kvinnor som fick barn. Att som det hette ” Åka till Oslo”, det vill säga göra abort i grannlandet fanns det ingen tanke på. Bang blev därmed en föregångare med tanke på ogifta mödrar och gav namn åt många så kallade ”Bangbarn”. Barbro Alving tog också det dåtida modiga beslutet att leva ihop med en kvinna, den adliga Loyse Sjöcrona.

Olympiaden i Berlin 1936. Hennes referat från OS-invigningen i Berlin den 1 augusti 1936 är en klassiker: ”Där kommer egyptierna i sina röda fezer, nej, armarna stannar där de är. Afghanistan, ja. Argentinarna som ser ut som styrmän på långtradare – nej. Australien likaså. Belgien håller sina halmhattar lugnt i handen, det första ledet ser ut som en rad hyggliga postexpeditörer, men lilla Bermuda tycker tydligen om diktatur, Bolivia likaså. Brasilien sätter stopp för Hitlerhälsandets rad, och applåderna mattas automatiskt.  Men i svenska truppen höjs bara en arm, det är en fotbollskille, som hittat någon bekant i publiken, och den hälsningen är svensk. Den betyder ”tjena”.
(Ur reportaget i Dagens Nyheter)

Klicka här för att se bilderna på Barbro Alving.

Fotograf Kristoffersson. En av Sveriges mest produktiva fotografer. Vi uppmärksammar hans gärning som legendarisk pressfotograf. Otaliga bildreportage och bilder ur hans digra produktion ligger online på www.sjobergbild.se

Mer att läsa om Kristoffersson. Läs mer om den produktive fotografen vars långa liv blivit en tidsresa för oss som arbetar med hans efterlämnade bildarkiv.

Taggar:

Populärhistoria om när Andra Världskriget bryter ut 1939

 • KG Kristoffersson
 • Retro militär
 • Jenny Nyström
 • Retro skridskor
 • Retro dansskola
 • Retro daghem
 • Sture Lagerwall
 • Idrott förr

Andra Världskriget bryter ut den 1 september 1939. 

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Sverige september 1939 Krigsutbrottet Tyskland invaderar Polen. Folk står på gatan och läser inkallelseorder.

När det blev krig. Sverige för 80 år sedan. 

De första dagarna i September 1939 fylls kvällstidningarnas löpsedlar av dramatiska rubriker. Kriget har brutit ut, bomber över Warszawa, Polen strider för livet. Rapporterna i radio och i tidningar berättar nyheten om Tysklands angrepp på Polen som inleddes den 1 september och var starten för det andra världskriget. Det kom inte som någon större överraskning eftersom Hitler redan i mars 1939 ockuperat Tjeckoslovakien. Den 3 september förklarar Storbritannien Tyskland krig. Hitler hade nu ögonen mot Finland, men även Stalin, som den 30 november går över den Finska gränsen på Karelska näset.

Bildjournalistikens genombrott
KG Kristoffersson fotograf

Karl-Gustaf Kristoffersson , 1918-2011 , Legendarisk svensk fotograf med otaliga klassiska bildreportage i bildtidningen Se, Filmjournalen, Veckojournalen, Idun mfl.

Fotograf KG Kristoffersson var en av de fotografer som plötsligt blev historieskrivare. Han dokumenterade hur vi levde i skuggan av världskriget. Fenomen som ransonering, beredskap, mörkläggning, gengasdrift och censur. Han tog bilder på svenskarna som under kriget både levde intensivt och på sparlåga, som både ängslades och hoppades. Sedan dess har flera generationer växt upp och vet inte så mycket om hur det var den gången.  Läs mer om fotograf Kristoffersson

Beredskapen inleds

Filmfotografen Per Flood filmar från ett dubbeldäckat flygplan för Försvarets filmbolag Armé – Marin och Flygfilm. Filmbolaget hade som uppdrag att producera dokumentärer, undervisningsfilmer, men även allmänbildade filmer för civilt bruk. Filmerna vid den här tiden var i svartvitt och utan ljud sk. stumfilmer. Flygplanen på bilden är jaktflygplan av brittisk tillverkning. Vid tidpunkten för bilden har andra världskriget just börjar och Hitler har en månad tidigare invaderat Polen, och den svenska beredskapen inleds. Sverige Oktober. 1939

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Vid tidpunkten för bilden har andra världskriget just börjar och Hitler har en månad tidigare invaderat Polen, och den svenska beredskapen inleds. Sverige Oktober. 1939

Radion

Det är nog svårt förstå idag hur viktig radion var för den vanliga svensken. Radioapparaten hade ofta en central plats i hemmet och nyhetssändningarna följdes med spänning. Rapporterna från kriget i Europa följdes noga och varje timme. Man lyssnade inte bara på de svenska radiosändningarna. Radiostationer som BBC var en av dem.

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Jenny Nyström , Svensk konstnär och illustratör. Här vid radion i hemmet. 17 November. 1939

Barnen

Trots kriget så gick vardagslivet sin gilla gång. Skridskoåkning med barnen, dansskola och barnen i så kallad barnkrubba (äldre namn för daghem).

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

En pappa med sina två barn ska åka skridskor på Råstasjön i Solna strax utanför Stockholm. Skridskorna är av enklaste sort, där skridskoskäret sätts fast på barnens vinterskor med hjälp av remmar. 26 November. 1939

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Flickor på Karin Fredgas dansskola i Stockholm övar tillsammans. Nov. 1939

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Två flickor leker. Barnkrubba i Kristineberg, Stockholm, Sverige December. 1939

Underhållning ändå

Biopubliken strömmade till och filmer producerades än med något förminskad fart.  Under krigsåren gjorde Edvard Persson succé i filmen Kalle på Spången. Filmen Swing it magistern med Alice Babs drog storpublik.

Populärhistoria om Sverige för 80 år sedan

Sture Lagerwall , 1908-1964 , svensk skådespelare och regissör. Här på Södra teatern 24 nov. 1939 i samband med premiären av revyn Uppåt igen. Sture Lagerwall och fästmön Guje i teaterns foaje pratar med Schamyl Bauman, Hasse Ekman med sin fru Agneta , Allan Bohlin och Rolf Husberg.

Sporten

Kanske kriget ändå kändes avlägset. Man spelade bandy och genomförde landskamper och svenska mästerskap. Till och med Allsvenskan avverkades under krigsåren med segerlag från Göteborg, Borås och Norrköping. Gunder Hägg och Arne Andersson slog världsrekord. Med tiden blev det svårare att genomföra detta på grund av så många män och kvinnor var någon annanstans i Sverige, takt med beredskapen och mobiliseringen av den svenska militären.

Populärhistoria. Sverige för 80 år sedan

AIK tränar bandy på Lötsjön, en insjö i Sundbyberg. Stockholm. Sverige november. 1939

En bild av 1939

Så kan man sammanfatta artikeln som visar hur det såg ut 1939 då det andra världskriget rasade i Europa. Sverige förhölls sig neutralt och lyckades klara sig undan. Många har fortfarande minnen från tiden och borde medans tid finns berätta för barn och barnbarn hur det var då.

Sök bilder i Sjöberg Bildbyrås online-arkiv

 

Taggar:

Andra Världskriget bryter ut 1939

 • Krigsutbrottet Tyskland invaderar Polen. Folk står på gatan och läser tidningarnas löpsedlar. September 1939
 • Andra världskriget
 • 196318
 • Retro svenska försvaret
 • Stockholm förr
 • Expedit
 • Retro mjölkbutik
 • Expedit
 • Stockholm 1939
 • Under kriget
 • 207788
 • Retro ungdomar
 • Retro lantbruk
 • Retro Mr G
 • Olle Tandberg
 • Idrott förr
 • Retro brottning
 • Retro hem

Andra Världskriget bryter ut den 1 september 1939

Andra världskriget bryter ut 3 september 1939

Sverige september 1939. Krigsutbrottet Tyskland invaderar Polen. Folk står på gatan och läser tidningarnas löpsedlar.

Sverige september 1939. Krigsutbrottet Tyskland invaderar Polen. Folk står på gatan och läser tidningarnas löpsedlar.

När det blev krig. Sverige för 80 år sedan

De första dagarna i September 1939 fylls kvällstidningarnas löpsedlar av dramatiska rubriker. Kriget har brutit ut, bomber över Warszawa, Polen strider för livet. Rapporterna i radio och i tidningar berättar nyheten om Tysklands angrepp på Polen som inleddes den 1 september och var starten för det andra världskriget. Det kom inte som någon större överraskning eftersom Hitler redan i mars 1939 ockuperat Tjeckoslovakien. Den 3 september förklarar Storbritannien Tyskland krig. Hitler hade nu ögonen mot Finland, men även Stalin, som den 30 november går över den Finska gränsen på Karelska näset.

Bang rapporterar om Det finska vinterkriget

Barbro Alving , 1909-1987 , svensk journalist känd under signaturen Bang. Reporter och medarbetare på svenska dagstidningar och rapporterade från händelser såsom Berlin-OS, Spanska inbördeskriget, Ungern-revolten. På det Karelska näset i Finland,  rapporterade hon från det Finska vinterkriget. December 1939

Barbro Alving rapporterar från Karelska Näset 1939

Barbro Alving rapporterar från det Karelska näset 1939

Sverige mobiliserar

Den socialdemokratiska statsministern Per Albin Hansson manar svenskarna till lugn och försäkrar att Vår beredskap är god. Sanningen var en annan. Sverige mobiliserar och inkallningsorder skickades ut till många svenska män. Ett liv någonstans i Sverige väntade. Som vaktpost på ett militärt område eller vid den svenska gränsen. Den första krigsvintern var lång och kall. Folkskolor, bondgårdar, lador och tält blev tillfälliga sovplatser för soldaterna. Fårskinnspäls och pälsmössa var soldatens vardagsklädsel och i hela landet stickade kvinnor strumpor och vantar åt beredskapssoldaterna.

Andra världskriget i Sverige. Svenska soldater någonstans i Norrland. Gruppen står framför ett boningshus i glesbygden. De har vinterkläder och den klassiska smutsvita vintermössan på.

Den svenska vardagen under kriget

Trots kriget som rasade kunde svenskarna fortsätta leva och arbeta under relativt normala förhållanden. Sverige kunde med sin neutralitetsflagg passera haven med fartyg målade med stora svenska flaggor på skroven. Bananer, kaffe, tobak och kött fanns att få tag i. Ransoneringen var i kraft men svenskarna var inte helt hänvisade till ersättningsvaror eller ransoneringsportioner.

Expedit med kund i kvartersbutik 1939

Börje Hansson , juniorboxare i en så kallad mjölkbutik i Stockholm. Till mjölkbutiken gick man med sina kärl och flaskor för att köpa mjölk, grädde eller andra mejeriprodukter på lösvikt. 1939

Expedit med kund i Runebergs tobakshandel. December. 1939

Något händer

Bilarna började försvinna på gatorna på grund av brist på drivmedel och att fordon rekvirerats i militär tjänst. Man började bygga skyddsrum. Varmvattnet i lägenheterna blev en bristvara. Så helt och hållet var svenskarna inte ovetande om att omvärldens storkrig även påverkade Sverige

Stockholm under andra världskriget. Byggmaterial som ska användas för att bygga ett nytt luftskyddsrum i Vanadislunden i Stockholm. 8 nov. 1939

Kvinnorna

För att klara verksamheter inom företag, jordbruk och myndigheter blev kvinnorna en viktig resurs och fick nu utföra många sysslor som männen tidigare gjort. Allt från att köra lastbil till att sköta jordbruk.

Utbildning av kvinnliga förare till ambulanser och lastbilar under andra världskrigets Sverige. Man som undervisar har på bordet framför sig modeller av bilar och vägar. November. 1939

Underhållning ändå

På Södra Teatern i Stockholm har teaterdirektör Gustaf Wally succé med Glada änkan. De populära skådespelarna Thor Modéen och Nils Poppe drar ner applåder när de nöjeslystna söker sig till teatern. Gustaf Wally var kusin med Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som försvann 1945.

Gustaf Wally 1905-1966, dansör och teaterman. Kusin till R Wallenberg som försvann. Teaterdirektör på Oscarsteatern 1941-1947
Glada änkan på Södra teatern 1939

Ungdomen

Var man under 18 år var intresset stort att medverka i frivilliga försvarsorganisationer. Utbildning och övningar skedde i storstäder och på landet. Alla skulle vara med och försvara Sverige.

Sverige 1939. Ungdomar ur Landstormens ungdomsavdelning tar en paus i utbildningen och dricker varm choklad och äter bullar. nov 1939

Svenska ungdomar i frivillig militärutbildning övar iförda uniform. Sverige 1939

Livet går sin gilla gång

Jordbruket var en viktig resurs och trots att Sverige hade en relativt hög självförsöjningsprocent var man vid krigsutbrottet beroende av import  av handelsgödsel och kraftfoder. Det odlades baljväxter i större utsträckning och från raps fick man en stor del av matfettet under krisåren.

Bonde går bakom två draghästar och harvar en åker med en fjäderharv. Hästarna har seldon och mannen kör dom med tömmar.
Sverige 1939

Kungen

Kung Gustaf den V fyllde 85 år under det andra världskriget, och kom med tiden att bli en rätt folkkär konung. Han tog många tillfällen att hälsa passerande trupper, ta emot folkets hyllningar på slottet. Tennismatcherna som han uppskattade blev för svåra att genomföra på denna ålderns höst, men älgjakten förblev han trogen så länge han orkade.

Kung Gustaf V med det italienska tennislandslaget, frv. Canapele, Taroni, Quintavalle, Cucelli . Nov. 1939

Idrotten 1939 i Sverige

Idrotten och föreningslivet förblev rätt aktivt, i alla fall 1939. Boxaren Olle Tandberg tränar som vanligt. På Stockholms stadion spelas ishockey och brottning som var populärt, drog storpublik.

Olle Tandberg 1918-1996, legendarisk svensk boxare, europeisk amatörmästare 1937-1939, deltog i olympiaden 1936 i Berlin och kom på femte plats. Blev Europamästare i tungvikt 1943. Här under träning 1939

Ishockeymatch på Stockholms stadion, Distriktsmästerskapen 26 september. 1939

Stockholms fyrstadslag i brottning hyllas den 16 nov i Eriksdalshallen. Från vänster Bengt Winquist DIF, Erik Persson Athena, Herbert Olofsson, Frans Westergren, Erik Andersson och Nils Åkerlindh samtliga från föreningen Brandkåren. 1939

En bild av 1939

Så kan man sammanfatta artikeln som visar hur det såg ut 1939 då det andra världskriget rasade i Europa. Sverige förhölls sig neutralt och lyckades klara sig undan. Många har fortfarande minnen från tiden och borde medans tid finns berätta för barn och barnbarn hur det var då.

Fru Fred Fant hemma i vardagsrummet där hon sitter i en bekväm tygsoffa. Hennes son sitter i hennes knä. November. 1939

 

Bilderna ur Se-Fotografen KG Kristofferssons bildskatt. Läs mer om honom här.

 

Gör en tidsresa här på tidslinjen.
Följ oss på Twitter! http://twitter.com/Sjobergbild
På vår Facebooksida får du uppdateringar: https://www.facebook.com/sjobergbild
Du följer väl oss på Instagram?
Sjöberg Bildbyrå har unika och spännande bilder som inspirerar! Allt från historiska motiv till alldeles nytagna.

Taggar:

Stockholmspolisen fångar tjuv.

 • Sjöberg Bildbyrå en av sveriges största BILDBYRÅER

Sjöberg Bildbyrå en av sveriges största BILDBYRÅER

Ett drama på Gärdet.  En portvakt på Rindögatan hör någon som bryter sig in i en lägenhet i huset. Hon ringer polisen och 7:e distriktet Östermalms polisstation tar emot samtalet. Den patrullerande polisen Oscar Steen går sin rond efter linje 14. Han ser nu att den speciella signallampa tänds. Det betyder att han skyndsamt tar sig till en polistelefon som förr satt uppsatta i kvarteren. Han får  besked om inbrottet och tar sig snabbt till platsen.

Lagens långa arm.  Han möts av portvakten i trappuppgången,  som pekar ut lägenheten för konstapeln. Inbrottstjuven som börjat förse sig med spritflaskor från ett skåp i lägenheten, ertappas på bar gärning. Bilden illustrerar mycket väl uttrycket ”lagens långa arm” då polisen smugit sig fram och tar fast tjuven.

Brott lönar sig inte.  På polisstationen hamnar mannen trots våldsamma protester i förvar. Starkt berusad får han sova ruset av sig en av arresterna. Följderna blir en rapport från överkonstapel Bongenhielm till stationens högste chef som läser rapporten och bedömer det som ett fylleriärende.

Andra världskriget rasar. Året är 1941 och andra världskriget rasar. Bilderna som publicerades i bildtidningen Se nr 38 samsas med nyheter om kriget, där de nytagna bilderna från världen över ges stort utrymme. De svenska nyheterna är dock mer lättsamma och dokumentära som tex att sverige spelar oavgjort i landskampen mot Danmark på Råsunda och filmstjärnan Signe Hasso blir intervjuad. Klicka här för att se polisreportaget och bilderna.

Se-Fotografen KG Kristoffersson. Han blir tidigt en av chefredaktören Nycops flitigaste fotografer och gör bildreportage som publiceras på uppslag i tidningen. Se var vid den här tiden 1941 en av Sveriges största veckotidningar. Den amerikanska bildtidningen Life var en av dess förebilder och läsarna upptäckte tidigt att fotografin höll hög klass. Det var endast de bästa fotograferna som fick sina bilder publicerade. Andra fotografer som också fick sina bilder publicerade i Se var bla. KW Gullers och Lennart Nilsson.

En fotografs 100-års jubileum. 2018 skulle KG Kristoffersson fyllt 100 år. Vi uppmärksammar honom och hans livsverk. Han lämnade efter sig ett bildarkiv som inte kan beskrivas annat än som en bildskatt. Läs mer om honom här.

Gör en tidsresa här på tidslinjen.

Följ oss på Twitter! http://twitter.com/Sjobergbild

På vår Facebooksida får du uppdateringar: www.facebook.com/sjobergbild

Du följer väl oss på Instagram?

Sjöberg Bildbyrå har unika och spännande bilder som inspirerar! Allt från historiska motiv till alldeles nytagna.

Taggar:

Ewy Rosqvist 90 år

 

Ewy Rosqvist Sjöberg Bildbyrå

Ewy Rosqvist-von Korff , en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare genom tiderna och vinnare av rallyns europamästerskap tre gånger, Midnattssolsrallyt och här en bild när hon segrade i Argentinas grand prix 1962 med Ursula Wirth som kartläsare

Rallyföraren Ewy Rosqvist 90 år den 3 Augusti.

Ewy Jönsson föddes den 3 augusti 1929 i ett lantbrukarhem i Stora Herrestad i Skåne. Hon växte upp tillsammans med fyra bröder i en lantlig idyll med massor av djur. Ewy älskade framför allt hästar. Efter lantbruksskola och så småningom Veterinärhögskola, blev Ewy seminveterinär och fick till uppgift att sköta återväxten bland traktens nötkreatur. Sitt körkort tog Ewy 1947, samma år som hon fyllde 18. Körkortet fick hon verkligen användning för i sitt jobb och det var under en av sina tjänsteresor hon för första gången mötte sin blivande man, racerföraren Yngve Rosqvist. Från början var Ewy skeptiskt till livet och farorna på tävlingsbanan, men hon kunde inte låta bli att fascineras av motorsporten. Herr och fru Rosqvist började tävlingsbila tillsammans och segrarna duggade tätt. 1959 började Ewy köra rallyn på kontinenten. Samma år fick hon sitt första EM-tecken. 1962 skrev hon kontrakt med tyska Daimler-Benzfabriken och blev därmed den första kvinnliga bilföraren i fabrikens historia. Uppmärksamheten lät inte vänta på sig och den blonda svenskan blev högvilt för press och fotografer.

En av de största segrarna 1962.

Efter att ha kört 462 mil på smala, krokiga och grussliriga vägar går Ewy och kartläsaren och andreföraren Ursula Wirth i mål i Buenos Aires som segrare i en av världens hårdaste biltävlingar, Argentinas grand prix. Med sin Mercedes 220 SE förenat med talang och mod visade Ewy att att lilla Sverige inte bara var en nation av skidåkare, boxare och tennisspelare. Ewy hade kört ifrån 285 av världens bästa bilförare. Av dessa 285 kom bara 52 i mål, 230 tvingades bryta och tre dog i olyckor under tävlingen. Ewys seger i Argentina var långt ifrån en engångsföreteelse. När hon blev anställd hos Daimler-Benz hade hon redan tre europamästerskap bakom sig. 1963 vann hon damklassen i Monte Carlo rally. 1965 avslutade Ewy sitt tävlande i de stora loppen, efter att Mercedes-Benz lag ner sitt rallystall och avslutade tävlande 1967 med en karriär utan olyckor, avkörningar eller sönderkörda bilar.

Bilder på Ewy Rosqvist. 

Tidslinjen

Behöver du inspiration och vill se igenom hur vi illustrerat åren som passerat förbi? Följ tidslinjen och fascineras. www.sjobergbild.se/historia

Fler motiv. När du letar bilder till din tidning, bok eller hemsida, besök www.sjobergbild.se och botanisera bland alla nya och historiska bilder. Du blir inte besviken över urvalet. Och skulle du behöva hjälp med bildsökandet, skriv en rad så får du snabb hjälp.

Du kan också följa vår Facebook-sida http://facebook.com/sjobergbild, Instagram: http://instagram.com/sjobergbildbyra vårt Twitter flöde: http://www.twitter.com/sjobergbild

Taggar:

Vasa ur djupet den 24 April 1961

Sommaren 1956 gjorde privatforskaren Anders Franzén det avgörande fyndet som ledde till att regalskeppet Vasa återupptäcktes. Från en båt undersöktes botten utanför Gustaf den V docka i Stockholms ström med hjälp av ett lod. När lodet togs upp synade man materialet som fastnat på det och de upptäckte ek från Vasas skrov. Dykaren Per Edvin Fälting som var med i båten dök några dagar senare på fyndplatsen och bekräftade att det verkligen var Vasa som låg där på botten. Det skulle dröja ända till den måndagen den  24 April 1961 innan skeppet höjdes ur vattnet i Gustaf den V:s torrdocka på Beckholmen. Mediauppbådet var stort. Reportrar och fotografer från hela världen bevakade händelsen. Tusentals åskådare längs kajerna såg på när de första bjälkarna på fartyget bröt vattenytan. Anders Franzen och dykarbasen Edvin Fälting var förstås huvudpersonerna denna dag.

Vasa den 24 April 1961
Anders Franzen vid det bärgade Vasaskeppet som den 24 april 1961 lyfts upp för första gången i torrdockan på Beckholmen i Stockholm

Taggar:

Från A till Ö

 • Från A till Ö

En av Sveriges största bildbyråer

En av de mest populära barnserierna under 70-talet.

Hedvig och Helge. Huvudpersonen Hedvig Hök spelas av Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg ugglan Helge. De är huvudpersonerna i barnprogrammet Från A till Ö. Hedvig får i varje avsnitt problem med att förstå svåra ord, och då låtsas förstå ordet blir hennes näsa mycket lång. När hon sedan förstår ordets rätta betydelse, blir näsan normal igen. Det sista avsnittet i serien sändes den 5 Juni 1975

Kanske dags för en ny säsong av serien? Nya ord dyker upp varje år. 2018 är listan på ord som ökat i användning eller helt nya ganska intressant. Här är några exempel: Beslutsblindhet, Cyberhygien, Flossa, Flygskam, Mandatpingis, Mikrootrohet. Ofta kombineras två ord för att skapa ett nytt. Många nya ord beskriver samhällsfenomen och ny teknik.

Klicka här för att se alla bilder ur det populära barnprogrammet.

Nyhet! I vår tidslinje kan du se händelser och fenomen under mer än 100 år. En resa i tiden för dig som gillar historia.

Bilder ur ett unikt bildarkiv. Det unika urvalet av motiv har ett högt redaktionellt värde. Bilder som tidigare aldrig publicerats, läggs online med värdefull information om motiven.

Köpa för privat bruk. Du kan enkelt beställa vilken bild du vill ur bildarkivet och köpa den digitala högupplösta filen. Sen kan du printa den själv eller låta Smartphoto eller Fujifilm göra en riktig fotografisk kopia. Den kan du pryda väggen med hemma.

Taggar:

midnattssolen

 • Midnattssolen Sjöberg Bildbyrå
Sjöberg Bildbyrå

Midnattssolsrallyt 1963. En biltävling som kördes första gången 1950 och sista gången 1964. Rallyt grundades 1950 av bildirektören Ernst S. Nilson. Här går starten vid Karlbergs slott den 18 Juni 1963.

En svensk rallyklassiker. Svenska Rallyt till Midnattssolen. En biltävling under rallysportens storhetstid med start år 1950 som är evigt förknippat med allt som rally står för: grussprut, damm, bilklassiker mm. Fram till 1964 genomfördes loppet varje år med alla tänkbara bilar från denna tidsperiod. Segraren mottog Midnattssolspokalen. Ett vandringspris av hovsilversmeden Erik Fleming.

Starten går. 1963 går starten som i alla andra år vid Karlbergs slott i Stockholm. Det är feststämning och förarna trivs med uppmärksamheten. Både kvinnor och män ställer upp och det ska utses en segrare i både dam och herrklass. Sylvia Österberg vinner damklassen och Berndt Jansson i sin Porsche Carrera 2 vinner herrklassen, följd av rallylegendaren Erik Carlsson och Bo Ljungfeldt.

Vem är vem. Jag är den förste att erkänna att mitt öga för bilar och förare har en del att önska, men jag var faktiskt inte ens född när tävlingen gick av stapeln. Du som vet vem som är vem, hör gärna av dig och tipsa om namn och detaljer. Du bidrar på så sätt till historien. Här ser du bilderna från 1963 års upplaga av loppet.

Här kan du läsa mer om Midnattssolsrallyt. Från Taksökare & Hasplåt, en sida för nostalgiker runt OT och Rallysport.

Taggar:
css.php