Spencer Tracy

Spencer Tracy

Spencer Tracy föddes 5 april 1900. En av de mest kända amerikanska skådespelarna som medverkade i en lång lista fantastiska filmer.
Fotograf KG Kristoffersson har tagit några rätt unika bilder på honom i samband med att han besökte Stockholm 1952.
Jag hittade en av bilderna publicerad i veckotidningen Året Runt nr 49 1952.
Tracy som varit i Norge på besök (vill minnas att han fiskade lax) fick i Oslo plötsligt lust att även se den svenska huvudstaden. Han lyckades hitta en taxichaufför villig att köra honom dit. Enligt den kortfattade texten framgår det att Tracy bytte av chauffören vid ratten flera gånger när denne blev för trött.
Väl framme i Stockholm fick han en visning av filmen Barabbas tillsammans med regissör Alf Sjöberg. Nattlig visning står det. Kanske dom ville undvika uppmärksamhet och använde en biograf på natten. Tracy berättar att han gärna skulle vilja göra huvudrollen.
Det lite märkliga är att filmen Barabbas inte hade Sverigepremiär förrän året därpå, den 5 maj 1953 på biograf Royal. Filmen hade månaden innan visats på filmfestivalen i Cannes. (smygpremiär)
Jag läser mig till att inspelningen borde pågått vid tiden när bilderna är tagna. Nummer 49 är bara några veckor bort från årskiftet och på Svensk filmdatabas togs kompletterande tagningar till och med december 1952. Man får också räkna med pressläggningen som kunde vara allt från en vecka till ännu längre.
Kanske det ändå börjat jobbats med filmen så pass mycket att ett gott stycke fanns klart och klippt. Klurig gåta detta.
På bilderna syns Spencer Tracy och Alf Sjöberg i biografsalongen som jag tyvärr inte har någon uppgift om vilken.
På en av bilderna syns en tredje person, ansiktet är bekant men jag kommer inte på vad han heter.
Hur Kristoffersson lyckades snoka upp nyheten att Spencer Tracy var i stan är svårt att veta exakt, men jag vet att KG även var på inspelningen av filmen Barabbas.
Spencer Tracy avled 1967 67 år.
Bilden på tidningsartikeln har jag fotograferat av och arkiverat på ett helt nytt sätt. I molnet. Molnet har den finurliga funktionen att det analyserar alla mina bilder på tidningsartiklarna och gör dem sökbara. I det här fallet sökte jag på Spencer Tracy och vips, så dök bilden upp. Jag som har så många tusentals bilder nu är förstås tacksam för det, vilket sparade enormt med tid, om ens jag lyckats hitta det. 
Tillbaka till blogg