The King

Tvillingarna Presley

Strax efter lunch den 8 januari 1935 föddes Elvis Presley, och hans tvillingbror. Hans identiska tvillingbror Jesse Garon Presley skulle dock få ett mycket kort liv. Endast sex timmar. Begravningen hölls dagen efter på Priceville kyrkogård i staden Tupelo i delstaten Mississippi. Sömmerskan Gladys Smith Presley och småbrukaren pappa Vernon hade dock sin andra son kvar i livet, Elvis Aron. De skulle under de närmaste tjugo följande åren leva som en rätt vanlig amerikansk familj. Fattiga men stolta. Elvis mamma tyckte att han var det mest fantastiska som hänt henne. Fastän familjen var fattig och levde ett enkelt och arbetsamt liv, blev hans uppfostran god. Elvis fick lära sig att vara artig och väluppfostrad. Genom hela hans liv och karriär präglade uppväxten honom som en skarp kontrast till den nyväckta sexsymbol han blev. Kyrkan och familjens gudstro ledde honom senare till musiken. Elvis mamma har berättat om hur han hoppade ur hennes knä och ur kyrkbänken för stt springa fram till kyrkokören vid altaret. Där stod han, för liten för att sjunga men stor nog för att känna och röra sig till rytmen av gospelmusiken. Elvis har senare sagt att inspirationen till hans för tiden rätt utmanande rörelser på scenen, fick han från kyrkans pastor som han sett dansat hänfört, ibland på kyrkans piano.

Elvis the Pelvis

Musiken fann Elvis

Det skulle dröja tills Elvis fyllde 12 år innan musiken fann Elvis. Ja så kan man nästan tolka det när Elvis fick en gitarr i födelsedagspresent istället för den dyra cykeln han egentligen hade önskat sig. Inom ett par månader hade Elvis lärt sig några gitarrackord på egen hand, och började härma populära artister som Roy Acuff, Ernest Tubb och Jimmie Rodgers. När Elvis var 13 år var pappa Vernon utan arbete och familjen utan pengar. Med det som rymdes i bakluckan på familjens Plymouth årsmodell 1939, flyttade familjen Presley till Memphis.

Presley Elvis

I Memphis

I sina tidiga tonår var Elvis mycket blyg och hade inga vänner. När han sedan blev lite äldre blev hans tonårsuppror att ha lång hår när alla andra hade kortklippt. Elvis valde klöder med gälla färger, mest rosa och svart. Han började synas och var populör bland tjejerna. I övrigt gjorde Elvis inte särskilt mycket väsen av sig. Han utmärkte sig inte i skolan, han jobbade extra för att tjäna pengar. Visst, han kunde spela gitarr, men det kunde också många andra tonårskillar.

Elvis Aron Presley
Elvis Presley

Kanske en lycklig slump?

När Elvis gått ut skolan fick han jobb som lastbilschaufför. Kanske det var en lycklig slump att han under en av sina körningar passerade Memphis recording service. Ett ställe där man själv kunde få köpa en inspelning av sin egen sång och musik. Antingen för att ha själv eller för stt ge bort. Fyra dollar kostade det för två sånger, och Elvis bestämde sig för att göra en inspelning och ge bort till sin mamma på sin födelsedag. My Happiness. En melodi av hans favoritgrupp, The Ink Spots blev den ena melodin . That´s when the heartache begin, den andra. Elvis spelade själv gitarr till båda. Vad hans mamma tyckte om födelsedagspresenten vet ingen, men besöket i inspelningsstudion ledde Elvis vidare i musiken, men inte direkt. Han fortsatte köra lastbil och på kvällarna studerade han till elektriker. Familjen Presley hade det fortfarande fattigt. Pappa Vernon packade förgburkar i en fabrik och hans mamma tog tillfälliga jobb när hon kunde samtidigt som hennes hälsa inte var den bästa. Kanske Elvis kände sitt ansvar att bidra ekonomiskt men livet och vardagen fortsatte sin gilla gång. Det skulle dock visa sig att skivinspelningen Elvis gjorde åt sin mamma banade vägen för hans kommande karriär. Bakom den till synes enkla inspelningsstudion i Memphis låg ägaren, skivbolaget Sun record company. Startat av Sam Phillips. En skivproducent och talangjägare som drömde om att en dag hitta den rätta artisten. Elvis gjorde några månader senare en ny skivinspelning och Sam Phillips lyssnade. Det fanns en talang och han var imponerad av Elvis men Phillips hörde ännu inte det han letade efter. Det var inte förrän Phillips parade ihop Elvis med den unga gitarristen Scotty Moore som saker började hända. Efter en repetiton i Sun records studio satt de två och spelade tillsammans, melodin var That´s all right, mama. Phillips som hörde dem från kontrollrummet rusade ut och frågade vad de höll på med. Vi vet inte blev svaret. Ta reda på det då sa Phillips och det snabbt. Och gör det igen så jag får spela in det. Där och då insåg ingen av dem att det skapades historia i den lilla skivstudion i Memphis. Resultatet blev Elvis första skiva. En kombination av countrymusik och blues som skulle kallas Rockabilly.

Elvis Presley for president

Om bara inte fanns

Det finns bara ett fåtal personer i världen som gjort ett sådant avtryck i historien som Elvis Presley. Den blyge och mycket artiga pojken som växte upp att bli världens största artist genom tiderna. Som så många andra artister fastnade Elvis i missbruk och dog i sviterna av det den 16 augusti 1977, endast 42 år gammal. Vem vet vad han kunnat uträtta och bli om han fått leva vidare. President?

Tidslinjen

Behöver du inspiration och vill se igenom hur vi illustrerat åren som passerat förbi? Följ tidslinjen och fascineras. www.sjobergbild.se/historia

Du kan också följa vår Facebook-sida http://facebook.com/sjobergbild, Instagram: http://instagram.com/sjobergbildbyra vårt Twitter flöde: http://www.twitter.com/sjobergbild

Fler motiv. När du letar bilder till din tidning, bok eller hemsida, besök www.sjobergbild.se och botanisera bland alla nya och historiska bilder. Du blir inte besviken över urvalet. Och skulle du behöva hjälp med bildsökandet, skriv en rad så får du snabb hjälp.