historia

1888. Sveriges första kvinnliga läkare

Karolina Widerström. Kvinnlig pionjär inom läkaryrket och avlade 1888 sin examen och blev då Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare. Karolina dog 1949, 93 år gammal.

1892. Skiftnyckeln patenteras

Johan Petter Johansson. Svensk uppfinnare som uppfunnit rörtången och skiftnyckeln. Johansson gjorde sammanlagt 118 uppfinning varav många fortfarande används runt om i världen. Här med rörtången i händerna och en skiftnyckel i bröstfickan.

1897. Andrées polarexpedition

Salomon August Andrée hade planerat ett försök att med en vätgasfylld luftballong resa över Arktis. Här vid avfärden från Danskön den 11 Juli 1897 när Örnen påbörjar sin färd som totalt varade i ca två dygn och 3½ timme. Männen ombord påträffades 33 år senare döda.

1901. Första Nobelpriset delas ut

Alfred Nobel testamenterade sin förmögenhet till en stiftelse som varje år skulle belöna dem som gjort mänskligheten den största nyttan. Sedan 1901 har man verkställt hans vilja och de första Nobelprisen delades ut den 10 december 1901. Hans mest kända uppfinning är dynamiten, en vidareutveckling av det farliga sprängämnet nitroglycerin. Ordet dynamit kommer av det grekiska ordet dynamis, som betyder kraft.

1905. Unionsupplösningen

Sveriges riksdag erkänner Norges oavhängighet den 26 oktober 1905. Samtidigt adbikerade Oscar II formellt som norsk kung. Den svenska kungen Oscar II hade unionen valspråket "Brödrafolkets väl" men ändrade det till "Sverige väl"

1906. Arvprins Gustaf Adolf född

Hertig av Västerbotten. Så löd hans titel, arvprinsen Gustaf Adolf som föddes den 22 april 1906 på Stockholms slott. Hans föräldrar var kung Gustav VI Adolf och drottning Margareta. Kronprinsen kom sedermera att gifta sig 1932 med Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Deras son Carl XVI Gustaf är Sveriges nuvarande kung.

1907. Första Majblomman

Beda Hallberg. 1869-1945. Initiativtagare till försäljningen av majblommor och 1907 grundare av Förstamajblomman. De allra första majblommorna började säljas den 20 april 1907 i Göteborg. De kostade då 10 öre styck och det såldes 139000 stycken. Syftet med försäljningen var att samla in pengar till att hjälpa människor som fått sjukdomen tuberkolos. En av sekelskiftets dödligaste folksjukdomar som skördade många människoliv. Här på majblommans dag i Stockholm 1919 där Beda Hallberg själv deltar i försäljningen. Hon har en korg med majblommor och håller en majblomma i ena handen. Färgen är blå det här året.

1908. Svensk olympisk guldmedaljör

Göteborgaren Eric Lemming dominerar i spjut under de olympiska spelen mellan åren 1906 och 1912. Här i London 1908 segrar han i både fri och modern stil. Den sportsligt mångsidige Lemming erövrade 25 svenska mästerskap i grenarna spjut, diskus, kula, slägga och stavhopp

1909. Den första Bananbåten ankommer Göteborgs hamn

Lördagen den 27 februari 1909 kom det första fartyget med bananer till Göteborgs hamn. De första kylbåtarna med bananer kom 1945. Den 14 januari 2013 slutade bananbåtarna från Chiquita och banarnerna kommer istället med containterfaryg tillsammans med annat gods.

1909. Selma Lagerlöf får Nobelpriset

Selma Lagerlöf är en av de svenska författare som betytt mest för den svenska litteraturhistorien. Alla vet vem hon var och de flesta har läst någon av hennes böcker. Hon fick Nobelpriset i litteratur 1909 för boken "Nils Holgerssons underbara resa" och det var första gången som en svensk fick priset i just litteratur. 1914 blev hon också som första kvinna, invald i den Svenska Akademien.

1910. Första svenska piloten

Carl Cederström, 1867 - 1918; friherre, agronom, svensk flygpionjär, kallad flygbaronen. Här hans flygcertifikat med hans namnteckning och diplomets nr 1 tryckt på. Den 24 Augusti 1910 flög han över Öresund, en prestation som ingen annan svensk gjort före honom.

1911. Kungsgatan i Stockholm invigs

Efter sex års arbete med att gräva och spränga sig genom Brunkebergsåsen invigs den östra delen av Kungsgatan den 24 november 1911. Här på samma dag provkörs den första spårvagnen på gatan. De två broarna över Kungsgatan: Malmskillnadsbron och Regeringsgatans bro invigdes samtidigt.

1912. Titanic förliser.

Fartyget Titanic . Oceanångare som var sin tids största mekaniska konstruktion. Titanic sjönk den 15 april 1912 på väg från Southampton och New York. efter att ha kolliderat med ett isberg. 1517 personer dog och Titanics undergång är en av de största marina katastroferna. Här en av de svenska överlevande från katastrofen Agnes Sandström från Motala som håller i en målning av olycksfartyget Titanic.

1912. Raoul Wallenberg

Den 4 augusti 1912 föddes Raoul Wallenberg. Känd för sina insatser för att rädda judar i nazist-ockuperade Ungern under det Andra världskriget. Sedan den 13 januari 1945 försvunnen efter att han blivit arresterad av Sovjetunionen för misstanke om spionage.

1913. Separatorns skapare död

Uppfinnaren och industrialisten Gustaf De Laval avlider. Under hans livstid beviljades han 93 svenska patent på uppfinningar. En av hans mest kända är Separatorn. En teknisk revolution vid småskalig förädling av mejeriprodukter där grädden separeras från mjölken. Grädden kunde sedan vidareförädlas till smör. Gustaf De Laval var ett tekniskt geni men som drabbades av ekonomisk motgång. Vid hans bortgång var hans änka tvungen att lämna in en konkursansökan för dödsboet.

1913. Första badplatsen för både män och kvinnor

Den 15 juni 1913 öppnas Stockholms första bad där män och kvinnor kan bada samtidigt. Något många ansåg vara omoraliskt och upprörande trots badkläderna som täckte nästan hela kroppen. Här badar man i Mälaren på nya Hässelby strandbad 1913

1914. Första Världskriget bryter ut

Den 2 augusti 1914 mobiliserade Sverige efter krigsutbrottet i Europa. Här marscherar nyinryckta landstormsmän vid Slussen i Stockholm.

1914. Tobaksmonopol i Sverige

Riksdagen beslutade den 8 september 1914 att förstatliga samtliga tobaksfabriker i landet. Det till större delen statligt ägda Svenska Tobaksmonopolet bildades och övertog samtliga vid tiden 108 tobaksfabriker i Sverige. Här en interiör från en av de statligt övertagna tobaksfabrikerna. Wilhelm Hellgren & Co tobaksfabrik på Åsögatan i Stockholm som då var Skandinaviens största tobaksfabrik.

1915. Svenska Amerika Linien

Svenska Amerika Liniens första fartyg S/S Stockholm seglar från Göteborg till New York. Fartyget sjösattes 1899 och såldes 1915 till Rederi AB Sverige-Nordamerika Göteborg. Här avseglar fartyget från Amerikakajen i Göteborg mot New York den 11 Dec. 1915, på sin första färd över Atlanten. Med ombord på resan är omkring 50 förstaklass passagerare, 97 i andra klass och 55 i tredje. På kajen står människor i kö för att gå ombord.

1916. Årets badmode

Ett sommardopp en sommardag. De heltäckande baddräkterna för både män och kvinnor kan numera anses opraktiska och fula men var högsta mode vid den här tiden. Här i Juni 1913 badar man vid nyanlagda Hässelby strandbad. Medeltemperaturen den här månaden var ca 12 grader, så någon rekordvärme är det inte tal om.

1916. Trollhätte kanal invigs

Sista slussleden i slussystemet i Trollhättan. I slussen ligger ångfartyget Rhea med kung Gustaf den V ombord, på väg genom slussarna med

1917. Massmördaren Knif

Massmördaren Knif. 1854-1921. Ett historiskt dokument från den 24 Maj 1917 då fd. fjärdingsmannen Per Mathias Johansson Kniv friges och benådas efter ett livstidslångt fängelsestraff. Under åren 1887-1890 mördade han människor mot betalning eller brännvin. Dokumentet anger hans personuppgifter och hans inkomster under tiden i fängelset. Han besrkivs om ordinär kroppsbyggnad men ovanligt små fötter. Långholmens fängelsedirektör skriver under dokumentet. Ett hundraårigt dokument som berättar en del av en mördares livsöde.

1918. Då farled, nu Hammarby sjöstad

Ett enormt byggprojekt påbörjas 1918. Byggandet av Hammarbykanalen. En farled för sjötrafiken mellan Saltsjön och Mälaren i Stockholm. Ett av syftena var att skapa en ny hamnrörelse med industriområden. Idag är i stort sett all industri borta, istället har Norra och Södra Hammarbyhamnen bebyggts med bostäder under samlingsnamnet Hammarby sjöstad.

1919. Första flyg Malmö-Köpenhamn

Lufttrafik Malmö - Köpenhamn öppnas med startandet från Malmö den 11 April 1919 av den första Thulin-maskinen med flygaren herr Axel F. Lind som förare och redaktör Söderlund från Stockholms-Tidningen som passagerare. Det historiska tillfället hade samlat ett stort antal skådelystna ute vid Ribersborg där hydroaeroplanet låg förtöjt. Färden som företogs under rätt ogynnsamt väder gick lyckligt men tog istället för 15 minuter 27 minuter i anspråk.

1919. Första gången Mors Dag firas i Sverige

Mors dag instiftades på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg efter en amerikansk modell och firades för första gången den 25 maj 1919. Sedan dess infaller Mors Dag alltid den sista söndagen i Maj. Illustrationen av konstnären Jenny Nyström 1925

1920. Anders Zorn död

Konstnären Anders Zorn (1860-1920), ett underbarn som med sin konst nådde världsberömmelsens allra högsta toppar. Zorn är utan tvekan Sveriges genom tiderna mest berömda och framgångsrika konstnär. Han avlider den 22 augusti 1920.

1921. Vilhelmina brinner

Den gamla bebyggelsen i den så kallade kyrkstan står i brand. På morgonen den 5 september 1921 börjar elden i en av de timrade stugorna på den södra sidan av Storgatan. Elden spred sig snabbt från hus till hus. Klockan fem på eftermiddagen hade drygt 50 byggnader brunnit ned till grunden. Människor på bilden har räddat tillhörigheter och möbler och står på gatan och ser på förödelsen.

1922. Vad hände då?

På en bakgård i Jönköping leker husets barn på en motorcykel. Som bakgrund syns utedasssens dörrar. En vardagsbild som ändå berättar mycket om livet förr. Detta år gick Scheiken med Rudolph Valentino på biograferna. Det första Vasaloppet gick av stapeln med Erik Alm från Norsjö som segrare. Frithiof Nansen får Nobels fredspris. Howard Carter finner Tutanchamons grav. Årets nya dansfluga är jazzen.

1923. Nöjesfältet invigs

På Djurgården i Stockholm invigs Nöjesfältet som kommer att konkurrera med Gröna Lund som ligger mitt emot på Allmänna Gränd. En romans spirade mellan sonen och dottern till de båda nöjesfälten och de gifte sig 1942.

1924. Invigning i Södertälje

Södertälje nya kanal och klaffbron invigdes den 17 november 1924. På ångaren Visby transporterades Kung Gustaf V, prinsessorna Ingeborg, Martha och prinsarna Wilhelm och Eugen.

1925. Sven Jerrings första program

Det nybildade företaget Radiotjänst har fått tillstånd för radioutsändningar. En av dess mest kända medarbetare Sven Jerring gjorde sitt första program som sändes den 1 januari 1925. Det var en inspelning från en högmässa och kunde höras i cirka 40 000 mottagare. Vid tiden betalade lyssnarna en radiolicens och siffran refererar sannolikt till antalet licensbetalare. 1937 hade antalet licensbetalare passerat en miljon. Sven Jerring kom att personifiera radiohistorien och hans radioprogram Barnens brevlåda blev han folkkär.

1926. Astrid och Leopold

Prinsessan Astrid. 1905-1935. Här prinsessan Astrid med Belgiens kronprins Leopold 1926 i samband med vigseln i domkyrkan Sainte Gudule i Bryssel den 10 November 1926. Under en gemensam bilutflykt den 29 Augusti 1935 körde deras bil av vägen och Astrid kastades ur bilen och dog.

1927. Den första Volvo-bilen lämnar fabriken

Den 14 april 1927 kör försäljningsdirektör Hilmer Johansson ut den första serietillverkade Volvo-bilen, modell ÖV4 genom porten på bilfabriken i Göteborg. Den kostade 4800 kr men försäljningen gick trögt, endast 297 bilar såldes. Den 14 april är dock en viktig milstolpe i Volvo-historien och dess start.

1927. Nonstop över Atlanten

Svenskättade piloten Charles Lindbergh flyger sitt flygplan Spirit of St.Louis över Atlanten. Starten ägde rum på ett flygfält utanför New York och han landade 33,5 timme senare på Paris flygplats. Han hade då genomfört världens första nonstop flygning över Atlanten. Här på Croydon Airport, efter sin soloflygning nonstop över Atlanten 20-21 Maj 1927 med sitt flygplan Spirit of St. Louis. Soloflygningen startade på Roosevelt Fields, utanför New York och landande på Paris flygplats i Le Bourget.

1928. Svensk äventyrerska

Linde Klinckowström-von Rosen. Född 1902 med en livslång passion för hästar och ridsport. Hennes äventyr på hästen Castor tog henne ut i Europa flera gånger. Den längsta långritten började den 5 september 1928 och då var målet Rom. Efter elva månaders ritt var de åter på svensk mark i Trelleborg och red därifrån till Stockholm där de möttes av ett nyhetsuppbåd.

1929. Svensk simningsvärldsmästare

Arne Borg var 1920-talets dominant i simning och satt inte mindre än 32 världsrekord. 1929 noterades Arne Borg för alla gällande världsrekord i fristil på minst 300 meter och 500 yards; på samtliga kortare sträckor stod då Johnny Weissmuller som rekordhållare. Till vänster hans dotter Inga Borg som är känd för sina barnböcker om fantasifiguren Plupp.

1930. Stockholmsutställningen

Två män blir serverade av en servitris vid ett bord. Serveringen ligger på området där den pågående Stockholmsutställningen 1930 pågår. En nationell utställning på temat arkitektur, formgivning och konsthantverk som arrangerades på ett område längs med Djurgårdsbrunnsvikens norrra strand i Stockholm. Utställningens nyhet var funktionalismens och modernismens stora genombrott i Sverige. Utställningen som hölls mellan den 16 maj och 29 september 1940 lockade närmare fyra miljoner besökare.

1931. Calle Schewens vals

En julikväll i Roslagens skärgård 1931 diktar Evert Taube texten till den klassiska balladen Calle Schewens vals. Schewen hette egentligen Karl Fredrik Mauritz von Schewen och blev i och med sin medverkan i sången, kanske sveriges genom tiderna mest ombesjungde man. Här ses han dansa med en okänd ung kvinna på Norrtälje stadshotell efter premiären av filmen Rospiggar 1942.

1932. Ivar Kreugers självmord.

Ivar Kreuger. 1880-1932. Svensk företagsledare och grundare av Kreugerkoncernen. Den 12 Mars 1932 hittades han död i sin lägenhet i Paris. Hans död utlöste den så kallade Kreugerkraschen. Företaget Svenska Tändsticks grundades 1917 av finansmannen Ivar kreuger, som 1930 hade 60 procent av marknaden för världens tändsticksproduktion och verksamhet i 33 länder. 1980 bytte företaget namn till nuvarande Swedish match. Här med den Amerikanska skådespelerskan Mary Pickford några år tidigare.

1933. Årets modeparad

Modenyheterna detta år var axelbredden på damernas kläder. Man åstadkom det med puffärmar på klänningen och caper på kapporna. Årets andra modesensation var de höga och spetsiga hattarna. I höstmodet spelade de metallinvävda och skimrande tygerna av ylle och konstsilke stor roll. Här på Ulriksdal paraderar mannekänger i årets mode.

1934. Fröken ur tas i bruk

Redan 1916 kunde man ringa till Telegrafverket och få den exakta tiden av en telefonist. Den nya automatiska tjänsten där tiden anges av en talmaskin togs i bruk den 6 oktober 1934. Den första veckan som tjänsten var i funktion tog den emot fler än 28000 samtal per dygn.

1934. Första svenska adventskalendern

Aina Masolle illustrerade den första adventskalendern i Sverige 1934. Den fick namnet Barnens adventskalender och trycktes i 10000 exemplar. Hon ritade sedan adventskalendern fram till 1964. Till vänster hennes man Helmer Masolle. Känd för att ha formgivit den första Volvo-bilen ÖV4 år 1927. Han är också mannen bakom Volvomärkets formgivning.

1935. Sven Hedins sista expedition

Sven Hedin var under 1930-talet kanske den mest internationellt berömde svenska personligheten. En upptäcktsresande som beundrats för sina expeditioner men som fördömts för sina sympatier för nazismen. Sven Hedins återvände till Sverige efter sin sista expedition till Malmö den 15 april 1935.

1936. Solstickan bildas

Solstickan är en svensk stiftelse till förmån för barn och gamla, bildad den 16 januari 1936. Stiftelsen får sina intäkter från försäljningen av tändsticksaskar och tändare försedda med solstickans symbol, skapad av konstnären Einar Nerman. Det sägs att Nerman fick 200 kronor för teckningen på pojken som senare blivit världens kanske mest reproducerade konstverk.

1937. Filmen Pensionat Paradiset har premiär

Filmen Pensionat Paradiset är otvivelaktigt den mest omskrivna av långfilmer på 1930-talet. Filmens titel blev synonymt med en svensk skräpfilm och filmkritikerna var inte nådiga. Smaklöshet, dravel, bristande smak, simpelt är endast några av omdömena i dagspress och morgontidningarna efter premiären på biografen Skandia den 8 Februari 1937.

1937. Mördarna i Salaligan döms till livstids fängelse

Salaligan specialiserade sig på organiserade rånmord. Då den avslöjades 1936 hade den utfört fem hänsynslösa mord. Ligamedlemmarna dömdes 22 februari 1937 till livstids straffarbete. Salaligans ledare Sigvard Nilsson-Thurneman blev straffriförklarad som psykiskt sjuk.

1937. Inlandsbanan färdigbyggd

Inlandsbanan är färdigbyggd och invigs. Järnvägen som går mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr, totalt en sträcka av 1288 km. Här i Storuman 1937 då sträckan Storuman Gällivare invigs. Invigningståget är utsmyckat med Storumans symbol och flaggor och människor har samlats på spårområdet. Tåget fortsätter sin invigningsresa till orten Akkats där järnvägsstyrelsen står som värd för festligheter för att fira färdigställandet av det 30-åriga inlandsbanebygget. 6 Augusti 1937

1938. Gösta Ekman död

Gösta Ekman den äldre, 1890-1938. Svensk skådespelare, far till Hasse Ekman och farfar till Gösta Ekman den yngre. Han var beundrad av en hel nation och gav på teaterscenen och filmduken ständigt prov på sin genialitet som aktör. Här passerar hans stoft Sibyllegatan på begravningsdagen då 100 000 människor kantade gatorna i Stockholm, långt fler än när tex statsminister Hjalmar Branting begravdes 1925.

1939. Andra Världskriget börjar.

Människor i Stockholm har samlats vid löpsedlarna som basunerar ut nyheten att Kriget har brutit ut. Tyskland har invaderat Polen och Europa står på tur. Andra världskriget skulle vara i sex år.

1940. Ulla Billquist sjunger Min Soldat

Ulla Billquist 1907-1946. Hon är förmodligen mest ihågkommen för sin inspelning av melodin Min soldat som blev hennes största skivframgång. Inspelningen av melodin gjordes mitt under brinnande världskrig. Krigsåren kallas Beredskapstiden. Soldater kommenderades ut till gränserna för att försvara Sverige och melodin Min soldat är vanligtvis en ljudillustration till den tiden.

1941. En Svensk Tiger

Så här ser han ut, Bertil Almqvist, mannen bakom den klassiska illustrationen En svensk tiger. Den användes som symbol för Vaksamhetskampanjen som bedrevs i Sverige under andra världskriget. Kampanjen som startades den 21 november 1941 hade som syfte var att mana allmänheten till tystnad om allt som kunde skada Sverige.

1942. Ransonering av varor

Under det Andra världskriget som pågick mellan åren 1939-1945 infördes ransonering på livsmedel och drivmedel. Anledningen var bristande tillgång på varor och att kriget hindrade import. När man handlade visades ransoneringskuponger upp. De kuponger som användes för tex tobak klipptes bort av expediten.

1943. Casablanca Ingrid Bergman

Den svenska skådespelerskan Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i den amerikanska långfilmen Casablanca. En film som brukar räknas som en av de största klassikerna inom amerikansk film. Filmen hade sverigepremiär på biograf Park i Stockholm den 11 Oktober 1943

1944. Södersjukhuset invigs

Södersjukhuset, även kallat för Sös är ett akutsjukhus på Södermalm i Stockholm. Invigningen skedde den 3 April 1944 och var då nordens största sjukhus. Här en avdelning med manliga patienter och sjuksystrar i arbete.

1944. Första förslaget om Norrmalmsregleringen

Den 9 maj 1944 presenterade borgarrådet Yngve Larsson det förslag att modernisera Stockholms innerstad som kom att kallas Norrmalmsregleringen. Det beräknas att ca 700 byggnader revs som resultat av beslutet. Resultatet kom bla. att bli det moderna city med Sergels Torg, Hötorgcity och Hötorgsskraporna.

1944. Filmen Hets har premiär

Den 2 oktober 1944 har filmen Hets premiär. Stig Järrel i rollen som den sadistiske latinläraren Caligula och Alf Kjellin sin genombrottsroll. Ingmar Bergman skrev manus och Alf Sjöberg regisserade.

1945. Fred i Europa

Stockholm den 7 Maj 1945. Tyskland har kapitulerat och människor firar Fred i Europa och Andra världskrigets slut. Stockholms gator är fyllda med firande människor, gamla som unga, som nåtts av det glädjande beskedet, och dekorerat sig med nordiska flaggor. Här på Kungsgatan i centrala Stockholm där klassiska scener utspelar sig när folk från kontoren i husen som kantar gatan kastar papper och tömmer sina papperskorgar i hyllningsyran.

1945. Första boken om Pippi Långstrump

Den 26 november 1945 räknas som Pippi Långstrumps födelsedag. "Jag minns att mamma var i bokhandeln den dagen och hämtade ut sin allra första Pippi-bok", säger Karin Nyman som är dotter till Astrid Lindgren. Boken om Pippi, den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen.

1946. Radioprogrammet Frukostklubben börjar sändas

Frukostklubben sändes i Sveriges Radio på lördagar med start den 9 februari 1946. Det sändes i 680 program och Sigge Fürst var programledare för samtliga. Det var det första underhållningsprogrammet i Sverige som sändes på radio på morgonen.

1946. Arvprins född på Haga slott

Kung Gustaf den V , 1858-1950 , med sitt barnbarnsbarn i famnen, arvprinsen Carl Gustaf. Till vänster hans son kronprins Gustaf VI Adolf och till vänster dennes son Gustaf Adolf. Således fyra generationer Bernadotte på samma bild. Enligt samtida tidningsuppgifter nedkom prinsessan Sibylla tisdagen den 30 april kl. 10.29 med en välskapad prins, och såväl moder som barn befinna sig väl. Undertecknat av professor John Olow och förste livmedikus Hjalmar Casserman.

1947. Första snabbköpet

Konsum återinviger sitt snabbköp på Odengatan 31 i Stockholm och introducerar självbetjäning för konsumenten. Med kundvagnen och korgar fick kunderna själv plocka varor från hyllorna och betala i kassan. Det gamla systemet att handla varor över disk av en expedit försvinner. Bilden från Konsum på Odengatan.

1947. Thor Heyerdahl Kon-Tiki

Thor Heyerdahl och Kon-Tiki expeditionen ville bevisa hans teori att Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika istället för från Asien. Svensken Bengt Danielsson är med på expeditionen. Efter 101 dagar nådde de ön Raroia i Tuamoto-arkipilagen.

1948. Sista året konst var en OS-gren

Sommarolympiaden i London 1948 varade mellan den 29 juli till den 14 augusti. Den svenske skulptören Gustav Nordahl, 1903-1992, vann guldmedalj i skulptur vid konsttävlingarna. Priset vann han för skulpturen Homage to Ling (Hyllning till Ling) Det var det sista året som konst i olika former var en olympisk gren. Bilden föreställer Nordahl framför skulpturens förlaga.

1948. Tidig tv-sändning

Skådespelaren Max Hansen framför ett nummer ur operetten Vita hästen framför en tv-kamera. Tv-utrustningen kommer från det engelska mediaföretaget Pye Ltd, som vid tiden hade en stor framgång med det nya mediet och levererade tv-kameror till brittiska BBC. Detta är första gången det sker i stor skala och med lyckat resultat. Sändningen skedde från Chinabiografen och på varuhuset NK i Stockholm fanss ett 15-tal tv-mottagare uppsatta. Programmen sändes varje halvtimme och intresset för sändningen var stort.

1949. Sveriges första fotbollsproffs

Den 14 januari 1949 skriver Gunnar Nordahl under ett proffskontrakt med Italienska fotbollsklubben AC Milan. Gre-No-Li blev trion i det italienska fotbollslaget AC Milan bestående av de svenska fotbollsspelarna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm.

1949. Saab börjar serietillverka

Saabs första personbil modell Saab 92 går i serieproduktion den 12 december 1949. Bilen hade flera moderna lösningar som till exempel framhjulsdrift och en självbärande strömlinjeformad kaross. Udda fakta är att många tyckte bilen lät som en puttrande kaffekokare.

1950. Sveriges första dator

BARK. Så kallades Sveriges första dator som stod klar i Februari 1950 till en kostnad av 400 000 kr. Conny Palm var hjärnan bakom arbetet med konstruktionen. Dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf invigde datorn den 28 April 1950. Stockholmstidningens rubrik från tillfället löd: "Kronprinsen satte igång Sveriges första mekaniska hjärna".

1951. Hon dansade en sommar

Hon dansade en sommar var filmen som blev en skandalsuccé. Främst tack vare nakenscenerna i filmen. Filmen blev en av svensk films publikmässigt mest framgångsrika även internationellt. Begreppet Den svenska synden växte fram i samband med att filmen uppmärksammades internationellt för dess nakenhet i en tid då detta ansågs vara kontroversiellt. Filmen hade premiär på biograf Grand den 17 December 1951

1952. Snoddasfebern

Gösta Nordgren orsakade vad som än idag kallas för Snoddasfeber. Efter att han medverkat i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen med melodin Flottarkärlek, blev både han själv folkkär och melodin en landsplåga.

1953. Första Ahlgrens bilar

1953 är ett årtal som för de flesta genuina bilentusiaster framstår som en milstolpe i mänsklighetens historia. Då rullade, under stort hemlighetsmakeri, den första serieproducerade Ahlgrensbilen ut från fabriken i Gävle. gentligen försökte man tillverka marshmallows men resultatet blev inte alls som man hade tänkt sig, istället blev det små skumgodisbitar som till formen liknade en bil. Bilarna smakade fantastiskt och man bestämde sig för att inte ändra någonting, Ahlgrens bilar – Sveriges godaste bil – var född!

1954. Mjölk i Tetra Pak

Företaget Tetra Pak lanserar sin engångsförpackning för mjölk. Förpackningen som tillverkas av ett blandmaterial av papper och plast, gjordes i en cylinder av fyrkantig kartong. Den fylls med mjölk och försluts i maskinen som kniper ihop ändarna vinkelrätt mot varandra. Mjölkförpackningar av den här typen kallades tetra eller tetror. Förpackningen var starten till imperiet Tetra Pak som därefter dominerade förpackningsindustrin för sk. våta varor. Uppfinnare av tetran var Erik Wallenberg men bakom företaget låg Ruben Rausing.

1955. Första organiserade charterresan från Sverige

Den 23 mars 1955 genomfördes den första charterresan med flyg från Stockhom till semesterön Mallorca. Med på denna första sällskapsresa reste 26 personer. Resan beskrevs som en vilo och rekreationsresa. Med charterresa menas en organiserad gruppresa där boende och ev måltider ingår.

1955. Ölburken introduceras

Den första oktober 1955 introducerades så ölburken i Sverige i samband med att motboken slopades och starköl tilläts att säljas på systembolaget. Den första svenska starkölsburken var S.t Eriks Three Towns Exportöl från Stockholms Bryggerier. Här studentkarnevalen i Stockholm samma år då studenter klädda i ölburkar går gatan fram.

1956. Motell Gyllene Ratten

Ett av Sveriges första motell, byggt enligt amerikansk förebild invigs. Motell är ett sorts hotell som finns i närheten av en väg, för att ge mat och husrum åt de bilburna gästerna. Gyllene Ratten vid Fruängen i södra Stockholm invigdes den 16 Mars 1956 av Gustaf VI Adolf.

1957. Rymdhunden Lajka

Lajka. En sovjetisk blandrastik hittad på Moskvas gator och utvald att genomföra den första uppskjutningen av en levande varelse i yttre rymden i den sovjetiska rymdfarkosten Sputnik 2. . Här i den kapsel hon satt i inför rymdfärden. Fastspänd utan möjlighet att kunna röra sig. Den 3 November 1957 startade rymdraketen. Det var aldrig meningen att Sputnik 2 skulle återvända till jorden. Enligt tidiga sovjetiska uppgifter levde Lajka sju dagar i rymden men senare uppgifter visar att Lajka dött av efter endast ca sex timmar. Efter att ha varit i en bana runt jorden i fem månader föll farkosten med Lajka mot jorden och brann upp i atmosfären. Ett offer för det kalla krigets rymdkapplöpning.

1958. Volvos trepunktsbälte

Volvos säkerhetsingenjör Nils Bohlin vidareutvecklar säkerhetsbältets funktion och Volvo får patent på sin variant av trepunktsbältet 1958. Volvo lanserar trepunktsbältet i sina bilmodeller Volvo Amazon och Volvo PV444 1959. Tack vare det räknades Volvobilar vid tiden, som några av världens säkraste personbilar. Volvo valde att dela med sig av patentet så det var fritt att använda för alla biltillverkare.

1958. Första kvinnliga poliserna

Den 20 Januari 1958 går Sveriges 13 första kvinnliga poliskonstaplar ut i tjänst vid Klarapolisen i Stockholm. Till en början bar de kvinnliga poliserna uniformskjol. Istället för sabel utrustades de med batong. Monika Kvarngård från Jämtland dirigerar trafiken på Kungsgatan Januari 1958.

1958. VM i Fotboll

Sverige i VM-final mot Brasilien den 29 Juni 1958 på Råsunda stadion i Stockholm. Matchen slutar 2-5 till Brasilien men Sverige blir då silvermedaljörer. Fotbolls-vm blev också televisionens verkliga premiär i Sverige. Matcherna sändes dock inte i direktsändning.

1959. Musikalen My Fair Lady har premiär

My fair lady har premiär den 14 Februari 1959 med Ulla Sallert som blomsterflickan Eliza Doolittle och Jarl Kulle som professor Henry Higgins. Uppsättningen blev en publikframgång och långkörare som spelades i tre år. My Fair Lady bygger på George Bernard Shaws pjäs Pygmalion.

1959. Ingemar Johansson

Ingo som han kallades, höjer armarna som segrare i VM-matchen mot Floyd Patterson. Sveriges enda världsmästare i tungviktsboxning. Ingemar Johansson vann på teknisk knockout i tredje ronden efter att ha golvat Patterson sju gånger.

1960. Första kvinnliga prästerna

Landets tre första kvinnliga präster prästvigdes på palmsöndagen den 10 april 1960. Margit Sahlin på bilden i S:ta Katarinastiftelsens kapell i Österskär. Här med ärkebiskop Gunnar Hultgren. Elisabeth Djurle och Ingrid Persson invigdes i sina nya ämbeten samma dag.

1961. Änglar finns dom? har premiär

Änglar finns dom? har premiär på biograf Astoria den 30 Januari 1961. Christina Schollin och Jarl kulle gör huvudrollerna. För manus och regi stod Lars-Manus Lindgren. Filmen fick stor uppmärksamhet och spädde i viss mån på myten om "Den svenska synden" som redan på 1950-talet var ett internationellt begrepp.

1961. Vasaskeppet bärgas

Anders Franzén vid de första delarna av det bärgade Vasaskeppet i torrdockan på Beckholmen i Stockholm.

1962. Hylands Hörna har premiär

Hylands hörna premiär. Lennart Hyland , 1919-1993 , svensk tv och radio journalist samt programledare. Legendarisk radioprogrammet för bland annat radioprogrammet Karusellen. Det första programmet av tv-klassikern Hylands hörna som sändes den 3 Oktober 1962. Tecknaren Jan-Erik Garland även kallad Rit-Ola medverkar. Hylands hörna blev 60-talets största tittarsuccéer, och det svenska folket bänkade sig framför tv-apparaterna. Det allra sista programmet sändes den 30 april 1983. Producent var tv-legendaren Allan Schulman.

1963. John F. Kennedy mördad

Kennedy mördades under en bilfärd i öppen limousine genom centrala Dallas den 22 november 1963, vilket skakade hela världen. Lee Harvey Oswald som greps för mordet blev själv mördad knappt två dagar senare av nattklubbsägaren Jack Ruby; Oswald blev således aldrig ställd inför rätta. Oklarheter kring mordet har medfört, att det har uppstått en rad konspirationsteorier, som till exempel i filmen JFK av Oliver Stone.

1964. Beatles i Sverige

The Beatles uppträder på Johanneshovs isstadion i Stockholm den 28 juli 1964. Den populära brittiska popgruppen uppträder även på svensk tv. Publiken lever sig med och ett inramat porträtt på Beatlesmedlemmen Ringo Starr får bitmärken

1965. Ikea Kungens Kurva

Ingvar Kamprads väljer Kungens Kurva söder om Stockholm för sitt nya varuhus och invigningen sker den 18 Juni 1965. Byggnaden var redan då världens största möbelaffär bygg med arkitektur inspirerad från Guggenheimmuseet i New York. Varuhuset blev en publikmagnet och det finns nog ingen stockholmare som aldrig besökt det. I filmen Jönssonligan dyker upp igen förläggs handlingen till varuhuset där liga-geniet Charles-Ingvar Jönsson planerar en kupp

1966. Essingeleden invigs

Statsminister Tage Erlander inviger Essingeleden. Vid sin ena sida har han Mälardrottningen Christina Enqvist. Projektet blev under tidiga 1960-talet Sveriges största vägbygge trots att det bara omfattade fem kilometer ny väg.

1967. Högertrafik i Sverige

Sverige byter från att köra på vänster sida av vägen till höger sida. Det sker på dagen H den 3 September 1967. Här på Kungsgatan i Stockholm klockan 05.00 börjar bilisterna köra på höger sida.

1968. Ett mytomspunnet år

1968 har blivit ett begrepp för att beskriva en ungdomsgeneration som ville förändra samhället. Över världen skedde uppror, protester och demonstrationer. I Sverige gick Palme i fackeltåg för att protestera mot Vietnamkriget. Filmen Dom kallar oss mods hade biopremiär. här vid ett övergångsställe i Stockholm står rätt tidstypiskt klädda kvinnor och väntar på grön gubbe.

1969. Månlandningen

Klockan 21.17 svensk tid den 20 juli 1969 tog den amerikanska månlandaren Örnen mark på månen. Nästa dag klockan 03.56 landsteg astronauten Neil Armstrong som den första människan på månen.” Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”. Det var Armstrongs första ord när han hade tagit de första stegen i gruset på månen.

1970. Färg TV sändningar inleds

Färg tv inleds officiellt den 1 April 1970. Och det är inget aprilskämt. Däremot är ett av de mer lyckade aprilskämten det som tv-mannen Kjell Stensson lurade det svenska folket med 1962. Hans klassiska skämt med att trä en nylonstrumpa över tv-skärmen för att omvandla ens svartvita tv till en färg tv lurade alla. Så här såg han ut Kjell Stensson, mannen bakom aprilskämtet.

1971. Vindsurfing introduceras i Sverige

Den amerikanska flugan Vindsurfing tog fart i början på 1970-talet och till Sverige importerades de första 50 vindsurfingbrädorna 1971 av Per Fjæstad. Han var först i Sverige med sporten och hade startat sitt företag Svenska Windsurfer AB och visade upp sina brädor på Båtmässan den 2 mars 1972. En av de första som fick en vindsurfingbräda var Kung Carl XVI Gustav som hade ett blått segel med tre blåa kronor.

1971. Klassisk Volvo annons

För att bevisa Volvo bilarnas säkra kaross bestämde sig Volvos amerikanska bilimportör att göra en spektakulär reklamkampanj. Sju bilar som som tidigare blivit förstörda och osäljbara på grund av vattenskador användes. I staden Mobil Texas staplade man upp bilarna men man lyckades först på andra försöket få dem att balansera för fotografen. Bilden och annonsen blev en försäljningsframgång.

1972. Barnens brevlåda med Farbror Sven sänds för sista gången

Programmet Barnens brevlåda som premiärsändes redan under Radiotjänst första verksamhetsår 1925, är ett av de mest långlivade programmen i radions historia. När Jerring som här kallades Farbror Sven, sände sin sista brevlåda den 11 juni 1972 hade det sänts 1785 gånger. Det var då världens äldsta radioprogram.

1972. Sista året med länsbokstav

Redan 1907 trädde förordningen om automobiltrafik i kraft som bestämde att bilens registreringsnummer även skulle innehålla en länsbokstav. Som här på Kar De Mummas Rolls Roys med ett A som betyder Stockholms stad. 1972 skulle bli det sista året för detta fenomen, då de nya skyltarna istället innehåller tre bokstäver och tre siffror.

1973. Norrmalmstorgsdramat

Rånaren Janne Olsson rånar Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm den 23 Augusti 1973. Hans medbrottsling är Clark Olofsson och de barrikaderar sig i bankens valv med bankpersonalen som hålls gisslan. Dramat får sin upplösning när polisen sätter in gas och inga av rånarna eller gisslan skadas.

1973. Första McDonalds restaurangen i Sverige

Den 27 oktober 1973 öppnar den första McDonalds restaurangen på Kungsgatan i Stockholm. Bakom satsningen är den svenske affärsmannen Paul Lederhausen. Big Mac lanseras till priset fyra kronor och sjuttiofem öre.

1974. Stenmarks första världscupseger

Ingemar Stenmark, med bland annat 86 segrar i världscupen vinner sin första världscupseger den 17 december 1974. Under 1970-talet stannade arbetet upp på arbetsplatser och i skolor rullades tv-appareten in i klassrummet. Alla följde den folkkäre skidåkaren från Tärnaby. Här 1974 när han som ny och populär kändis träffar beundrare.

1975. Från A till Ö

Ett barnprogram som många förknippar med 1970-talet och som kom att bli en av de mest populära barnprogrammen är Från A till Ö. Birgitta Andersson gör rollen som huvudpersonen Hedvig Hök och Bert-Åke Varg spelar ugglan Helge. Varje avsnitt behandlar olika svåra ord som Hedvig inte begriper sig på. När hon låtsas förstå växer näsan och det är inte förrän hon förstår ordets betydelse som näsan blir normal igen. Sista avsnittet med bokstaven Ö sändes i Svt den 5 Juni 1975.

1976. Socialstyrelsens kampanj 6-8 skivor bröd om dagen

Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen. Det var en reklamkampanj för bröd med avsändare branschorganistationen Brödinstitutet, samt Socialstyrelsen Den publicerades i Svenska dagbladet den 24 februari 1976.

1976. Kungabröllop

Kungabröllop. Kung Carl den XVI Gustaf med drottning Silvia tar emot folkets hyllningar utanför Stockholms slott efter vigseln i Storkyrkan.

1976. Björn Borg vinner Wimbledon för första gången

Björn Borg vinner tennisturneringen Wimbledon för första gången 1976 den 3 juli 1976. Borg besegrar rumänen och den tidigare världsettan Ilie Năstase med 6–4, 6–2, 9–7 . Björn Borg är kanske mest ihågkommen just för sina fem raka segrar och titlar i Wimbledon.

1977. Mellanölet slutar att säljas

Mellanöl eller klass IIB var en form av öl med alkoholhalt på 3,6 viktprocent. Mellanölet angavs som en starkt bidragande orsak till ungdomars alkoholskador och togs därför bort ur livsmedelshandeln den 1 juni 1977.

1977. Prinsessan Victoria föds

Född: Flicka, vikt 3250 gram, längd 50 cm. Den 14 Juli 1977 klockan 21.45 på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Vid tiden för hennes födsel tilläts endas manliv arvsrätt till tronen. Men efter en grundlagsändring 1980, blev hon Sveriges kronprinsessa. Hon tilltalas officiellt Hennes kunglig höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, hertiginna av Västergötland. Här i samband med dopet den 27 September samma år.

1978. Disco nya innedansen

Den 7 april 1978 har dansfilmen Saturday Night Fever premiär. Med den blir discodansen populär. Musikgenren Disco startade och utvecklades i USA under 70-talet men blev populär i Sverige först när John Travolta i rollen som Tony Manero visade stegen på filmduken.

1978. Leif G.W Perssons författardebut

Kriminologen och den numera folkkäre författaren och programledaren Leif G.W. Perssons debutroman Grisfesten utkommer 1978. Perssons tidigare erfarenheter från sin anställning på Rikspolisstyrelsen och i synnerhet Geijeraffären, gav honom inspiration till boken. Här i hemmet samma år.

1978. Den första svenska folkdatorn ABC80

Den 24 augusti 1978 presenterades ABC80 inför media och televison. En beigebrun liten dator med ett arbetsminne på hela 16 kilobyte. ABC80 kom att bli den första svenska persondatorn. Priset var ca 6000 kr och det byggdes ca 30 000 exemplar.

1979. Enarmade banditer förbjuds i Sverige

Enarmad bandit. En slags spelautomat där spelet går ut på att få flera stycken av samma symbol på en rad roterande hjul, och då erhålla vinstpengar. I Sverige förbjöds spelet den 1 januari 1979 eftersom det ansågs ge upphov till sociala och ekonomiska problem. Bilden från 1972

1979. Madicken

Barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren föds den 14 November 1907. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker. Här med Jonna Liljendahl och Liv Alsterlund i samband med den första tv-filmen om Madicken som premiärvisades den 6 Oktober 1979.

1980. Premiär och återkomst

Lasse Åberg och Klasse Möllberg som Trazan & Banarne. Roller som de gjorde redan 1976. De återkom 1980 i en ny tv-serie som det populära radarparet. 1980 har även långfilmen Sällskapsresan premiär den 22 Augusti och svenskarna för för första gången stifta bekantskap med figuren Stig Helmer Olsson.

1981. Zarah Leander död

Zarah Leander. Svensk sångerska och skådespelerska född 1907. Hon var favorit hos revykungarna Ernst Rolf och Karl-Gerhard, och var deras favoritprimadonna i revyer fram till 1936. Hon medverkade även i svenska långfilmer och sjöng in många skivor. 1936 fick hon erbjudande att filma i Tyskland. Hon gjorde succe och stannade i Tyskland för att bli en av Nazitysklands populärasta artister. Hennes val att vistas och arbeta i Tyskland under andra världskriget fick efter kriget konsekvenser. Hon var utfrusen ur svenskt nöjesliv under flera år och det var först i slutet av 40-talet som hon åter togs till nåder av kritikerna. Zarah Leander avled den 23 juni 1981.

1982. Prinsessan Madeleine

Den 10 juni 1982 föds Prinsessan Madeleine. Hon är nummer sju i den svenska tronföljden. Här i mamma Drottning Silvias famn vid hennes dop i Slottskyrkan den 31 augusti 1982 där hon gavs namnen Madeleine Thérèse Amelie Josephine.

1983. Carola Melodifestivalen

Carola Häggkvist vinner Melodifestivalen 1983 med melodin Främling den 26 Februari 1983. Det är första och enda gången som vinnarlåten fått maxpoäng från samtliga svenska jurydistrikt.

1984. Svenska blir Miss Universum

Yvonne Ryding från Eskilstuna vinner skönhetstävlingen Miss Universum den 9 Juli 1984. Förutom en prissumma på 175000 $, vinner hon även: ett år i en New York lägenhet, en sportbil, en båt, en diamantprydd klocka och kläder.

1985. Dolph Lundgren i Rocky IV

Dolph Lundgren i sin första stora filmroll som den sovjetiske boxaren Ivan Drago i filmen Rocky IV. Filmen hade biopremiär i USA den 27 november 1985.

1986. Olof Palme mördas

Statsminister Olof Palme blir skjuten till döds på Tunnelgatan i Stockholm den 28 Februari 1986, när han med sin fru Lisbeth skulle ta en promenad hem efter att ha varit på bio. Christer Pettersson misstänktes för mordet och dömdes som skyldig. Domen överklagades och han frikändes.

1987. Nöjesprogrammet Kryzz

Tv-programmet Kryzz sänds för första gången den 10 januari 1987. Arne Hegerfors leder Kryzz som var en sorts korsordsprogram som engagerade tv-tittarna. Bisittare var bland andra Björn Skifs. Frasen "Kryzza lugnt" började höras i alla svenska hem.

1988. Delad seger i Vasalooppet

Örjan och Anders Blomquist blev de första Vasaloppsåkarna som godkänts som delade segrare av Vasaloppet. Inför målgången i Mora skidar de samtidigt över mållinjen med kranskullan mellan sig. Tidigare försök att dela segern men där ändå bara en person dömts till vinnare är Per Erik Hedlun och Sven Utterström 1928. Arthur Häggblad och Hjalmar Blomstedt 1935 och Mora-Nisse Karlsson och Anders Törnkvist 1947. Den förstnämnde i de tre fallen tilldömdes segern.

1989. Berlinmurens fall

På kvällen den 9 november 1989 öppnades gränspassagerna mellan Öst och Västtyskland. Tyskar på båda sidor om muren kunde fritt röra sig mellan de båda länderna. Mindre än ett år senare upptogs det forna Östtyskland i Förbundsrepubliken Tyskland och blev åter ett land. Berlinmurens fall anses vara en av de största händelserna i Europas historia sedan det Andra världskriget.

1990. Nelson Mandela friges

Efter 27 år i fängelse frigavs Nelson Mandela efter att ha dömts till livstids fängelse. Fyra år senare blev han Sydafrikas första svarta president.

1991. Hasse Alfredson Skansenchef

Hasse Alfredson, den mångyssslande entertainern och allvarsmannen blir chef för friluftsmuséet Skansen i Stockholm. Han efterträddes av Anna-Greta Leijon 1995. Hasse Alfredson dog 2017 86 år gammal.

1992. Falu koppargruva läggs ner

Den 8 december 1992 sköts den sista sprängsalvan i gruvan, och därmed upphörde malmbrytningen i gruvan som under århundraden varit en av Sveriges största gruvor. Gruvan är sedan 2001 en del av Världsarvet. Här i början av 1900-talet syns dagbrottet Stora stöten.

1993. Sista Svenska kräftpremiären

Kräftfiske har varit en svensk tradition följt av en festlig kräftskiva. I Fiskeriförordningen att kräftpremiären skulle starta efter första onsdagen i augusti. Den 4 augusti 1993 sker den sista Svenska kräftpremiären för insjökräftor och det bestäms att från och med 1 januari 1994 får man fiska kräftor året om.

1994. Brons i Fotbolls-VM

Sveriges fotbollslandslag tar brons i Fotbolls-VM i USA. Prestationen belönas med Svenska Dagbladets guldmedalj och Jerringpriset. Martin Dahlin, Tomas Brolin och Kennet Andersson mfl tar emot folkets jubel på Stockholms gator.

1995. Bygget av Öresundsbron inleds

Öresundsförbindelsen som är 15,9 km lång mellan Sverige och Danmark var ett projekt som redan på 1950-talet diskuterades. Först den 18 oktober 1995 inleds byggandet. Själva bron är 7,8 km lång vars pyloner är 203,5 m höga. Förutom motorvägen på det övre planet går järnvägsspå på det undre. Byggnadsverket har en central roll i den svensk-danska kriminalserien Bron.

1996. Dolly, det klonade fåret

Den 5 juli 1996 föddes det första klonade däggdjuret. Det var fåret Dolly, uppkallat efter den amerikanska countrysångerskan Dolly Parton. Dolly klonades från en cell av ett vuxet djur. Fåret Dolly fick själv sex lamm, befruktad på naturlig väg och dog den 14 february 2003.

1997. Lex Sarah

Sarah Wägnert , svensk undersköterska som givit namn åt lagen Lex Sarah, då hon 1997 kritiserade ISS Care som drev äldreboendet Polhemsgården i Solna. Sarah Wägnert vittnade om äldre som fick liggsår på grund av att de fick ligga i timmar och ropa på hjälp. Lagen säger att de som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område, är skyldig att rapportera missförhållanden.

1998. President Bill Clinton i skandal

Lewinsky-affären tillhör en av 1990-talets mest uppmärksammande medieskandaler. I januari 1998 avslöjades det att Bill Clinton haft en sexuell relation med den då 22-åriga Vita huset praktikanten Monica Lewinsky. Bill Clinton ställdes inför riksrätt men frikändes.

2006. Astronaut Christer Fuglesang

Den 9 december 2006 kl. 20.47 lokal tid sköts rymdfärjan Discovery upp till rymdstationen ISS. Svensken Christer Fuglesang gjorde tre rymdpromenader som varade i 18 timmar och 14 minuter.

2008. Morden i Sandhamn

Viveca Sten gör sin skönlitterära debut med romanen I de lugnaste vatten. Den första delen i succéserien Morden i Sandhamn. Böckerna har sedan dess sålt i drygt fyra miljoner exemplar världen över. Böckerna har blivit tv-serie och visats i TV4 med Alexandra Rapaport i rollen som Nora Linde och Jakob Cedergren som kriminalinspektör Thomas Andreasson. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. Här sitter Viveca Sten på verandan i sitt hus på Sandhamn 2008

Telefonkiosken försvinner

Efter 130 år tas den sista av Sverige telefonkiosker ur drift. På 1980-talet fanns över 44000 telefonkiosker i landet men antalet minskade i takt med att användandet av mobiltelefoner ökade. 2015 har telefonkiosken helt förlorat sin betydelse och den 3 december 2015 togs den allra sista telefonkiosken ur bruk. Möjligheten att finna nedtappade mynt under kiosken var således ett fenomen som försvann i och med detta.

2019. Skolstrejk för klimatet

Miljöaktivisten Greta Thunberg inspirerar skolelever världen över att manifestera för klimatet den 15 mars 2019. Här på Mynttorget i Stockholm har tusentals skolungdomar samlats med skyltar och banderoller för att manifestera för klimatet.
css.php