Retro tv-inspelning

Gumman som blev liten som en tesked. Det var årets julkalender 1967 både i radio och tv. Julkalendern är baserad på den norske författaren Alf Prøysens böcker om Teskedsgumman och blev det stora genombrottet för julkalendern i tv. Teskedsgumman följdes av en miljonpublik och återkom senare 1973 i färg med samma skådespelare. Birgitta Andersson gör rollen som gumman som själv inte kan välja när hon blir liten som en tesked. Den ena knepiga situationen efter den andra uppstår som följd av fenomenet. Här en bild från inspelningen 1967 med Birgitta Andersson som gör rollen som Teskedsgumman och Carl-Gustaf Lindstedt som hennes man Gubben. Julkalendern som företeelse är ofta föremål för livliga diskussioner och jämförelser. Andra klassiska omtyckta julkalendrar är Trolltider, Ture Sventon, Kurt Olssons julkalender, Sunes Jul mfl.

2017 års julkalender heter Jakten på tidskristallen. Eva Rydberg och Rikard Wolff gör huvudrollerna. Den beskrivs av Svt som ”ett spännande och juligt science-fiction äventyr”, med inspiration från filmklassiker från 1980-talet som Tillbaka till framtiden och ET.
Ange sökord som tex : julkalender, julkalendern för att hitta bilderna på www.sjobergbild.se Klicka här för att se bilder på julkalendrar från förr.